Rezidenta spaniola Claudia Castillo avea un plaman grav afectat de o infectie cu tuberculoza. Cum afectiunea ii blocase caile respiratorii, medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona au decis in luna martie sa incerce sa-i reconstruiasca traheea si au extras de la un donator decedat o bucata de trahee dezgolita, de sapte centimetri, informeaza ,,New Scientist’’.

Cercetatorii de la Universitatea din Padova, Italia, au folosit detergent si enzime pentru a curata bucata de organ de celulele donatorului, iar dupa sase saptamani, tot ce mai ramasese din ea era un schelet solid cu tesuturi de legatura. Intre timp, oamenii de stiinta de la Unversitatea din Bristol, Marea Britanie, au prelevat celule stem din maduva osoasa a pacientei de origine columbiana si le-au imbinat in laborator pentru a dezvolta cartilajul de celule ce inveleste in mod normal traheea.

In cele din urma, bucata de organ a donatorului a fost populata cu celulele stem ale pacientei, dupa o operatiune de patru zile realizata intr-un bioreactor construit la Politehnica din Milano.

In luna iunie, organul astfel format a fost transplantat cu succes in corpul Claudiei Castillo. Acum, dupa cinci luni, pacienta se bucura de sanatate fara ca noua ei trahee sa fie respinsa inca de organism.