Cercetatori din Israel, Anglia si Spania si-au unit fortele intr-un proiect comun si au demostrat ca oameni obisnuiti, cu capacitati intelectuale medii sunt capabili de experiente sinestezice, adica pentru ei culorile au miros, cum pentru Proust madeleina inmuiata in ceai, declansa amintiri si senzatii.

Spre exemplu in acest fenomen ii putem include pe acei oameni care, in mod constant pot asocia un numar cu o culoare, ori daca aud unele sunete isi amintesc de unele gusturi din copilarie.

Sinestezie prin psihoza

Descoperirile, publicate in ziarul Psychological Science contrazic cercetarile anterioare care sustineau ca aceste sinestezii sunt posibile doar la oameni care au activitate cerebrala foarte intensa (extra sinapse). Folosind o tehnica denumita „sugestie posthipnotica”, cercetatorii au aratat ca este posibil sa induci oamenilor aceste experiente sinestezice (care implica o imbinare a doua sau mai multor simturi: „sinestezia” provine din greaca „syn”=unire, „aisthesis”=simturi).

A fost realizat chiar si un test prin care sa se confirme ca exista oameni care experimenteaza sinestezia. Astfel, a fost ales un grup de participanti care au fost hipnotizati si apoi li s-a cerut sa vada cifra „7” colorata cu rosu , desi aceasta era neagra imprimata pe un background rosu. Daca participantii nu erau capabili sa vada cifra colorata in rosu, cercetatorii isi dadeau seama ca sinestezia indusa prin hipnoza era reala.

Cercetarile arata ca interferenta care se produce in creier poate fi cauza fenomenului sinestezic si nu conectiunile din afara creierului. Coautorul acestui experiment, Cohen Kadosh a spus ca „ aceasta descoperire ne duce cu un pas mai aproape spre a intelege cauzele acestui fenomen interesant dar si a interactiunilor anormale care au loc la nivelul creierului.”

Ce gust are numele meu?

Un nou studiu in acest domeniu a mai aratat ca ultima foarma de sinestezie cercetata, „lexical-gustativa”, se manifesta prin abilitatea oamenilor de a simti gustul unui cuvant, chiar inainte de a-l pronunta. Ceea ce este interesant la aceasta forma de sinestezie este ca, nu felul in care suna sau se pronunta cuvantul declanseaza senzatia de gust, ci intelesul cuvantului. Spre exemplu, foarte multe rapoarte sinestezice au aratat ca acele cuvinte care contineau sunetele ”eh” sau „mmm” aveau gust de menta, iar cele care contineau sunetul „aye” aveau gust de bacon.

Potrivit Live Science, cauza exacta a sinesteziilor este inca necunoscuta, dar una dintre cele mai populare ipoteze, promovata de Daphne Maurer si Catherine Mondloch, de la McMaster University din Ontario, Canada sugereaza ca noi toti ne incepem viata printr-un lung sir de sinestezii. Creierul nostru, in perioada in care suntem bebelusi realizeaza conexiuni intre diferitele arii senzitive, insa, pe masura ce ne maturizam se detaseaza incet, aceste conexiuni incepand sa se atrofieze sau sa se blocheze .

Cititi aici despre un alt experiment sinestezic: Literele Colorate.