Dupa ce au reusit sa patrunda in marea retea de spamuri Storm, in decurs de o luna, cercetatorii de la universitatile californiene din Berkeley si San Diego au dezvaluit economia din spatele junk mailurilor, informeaza BBC News.

Pentru a putea evalua profitul, echipa IT a preluat o parte a retelei ce controleaza peste un milion de computere personale. “Cea mai buna metoda de a masura spamul este sa devii spammer”, au motivat cercetatorii in lucrarea lor. Ei au preluat controlul a 75.869 de computere-tinta, pe care le-au folosit pentru propriile campanii false. Echipa a derulat doua tipuri de astfel de campanii.

Una a imitat modul in care Storm isi raspandeste mesajele folosind virusi, cealalta a incercat sa-i ispiteasca pe useri sa viziteze un site farmaceutic fals si sa cumpere de pe el un stimulent pe baza de plante pentru cresterea libidoului. Site-ul a fost conceput astfel incat sa fie identic cu cele ale retelei Storm, insa trimitea inapoi un mesaj de eroare cand cumparatorii se apucau sa-si introduca datele cardului de credit.