De ce apa imbuteliata luata dintr-o sursa veche de 3000 de ani – cum ar fi izvoare, munti si ghetari – are o perioada de valabilitate care expira in doi ani?

Pe masura ce curge prin stanca, unele minerale se dizolva in apa, influentand gustul si proprietatile sanitare ale acesteia. Traseul pe care apa il urmeaza constituie si un sistem de filtrare, insa, extrasa din stratul acvifer, este expusa contaminarii.

Data fiind lipsa conditiilor perfect sterile de imbuteliere, termenul de valabilitate reprezinta data pana la care producatorul considera ca apa va ramane necontaminata.

Sticlele de plastic pot contamina apa dupa o anumita perioada si ii pot schimba gustul, influentand la randul lor termenul de valabilitate.

In filme, eroul scapa des de gloante sarind in rau. Cat de adanc trebuie sa se scufunde?

Orice obiect care se misca intr-un mediu (cum ar fi aerul sau apa) intampina o forta de rezistenta care tinde sa il incetineasca. Dar intr-un mediu mai dens, cum ar fi apa, forta de rezistenta este mult mai mare decat in aer, fiindca apa are o densitate de 700 de ori mai mare decat cea a aerului.

Calculand viteza si dimensiunile glontului, densitatea apei si forta de rezistenta se poate afla la ce adancime glontul va fi incetinit. Un proiectil tipic, cu o viteza de 300 de metri pe secunda, poate strabate cativa metri sub apa inainte de a fi incetinit.

Deci pentru a scapa de gloante, o scufundare de 3 metri ar fi mai mult decat suficient.

De ce bauturile gazoase sunt mai savuroase decat aceleasi lichide neacidulate?

Pentru a fi acidulate, in bauturi se introduce dioxid de carbon la o presiune ridicata, rezultand formarea acidului carbonic. Acesta constituie ingredientul esential al aromei. In cazul in care dioxidul de carbon (sub forma de bule) din bauturile acidulate se intoarce in atmosfera, bautura ramane fara acid carbonic.