Faimosul oras interzis, greu accesibil, pana acum, turistilor din intreaga lume, are parte de o copie virtuala, realizata la proportie de 1 la 1. Astfel, cei interesati sa vada cum arata viata in timpul dinastiei Qing o pot face cu ajutorul unui program dedicat special conectarii la un oras interzis realizat de cei de la IBM.

Ambitiosul proiect, "Beyond Space and Time", include activitati educative, tururi cu ghizi si trasee speciale, necesare unui spatiu greu de explorat de unul singur. Aventura incepe imediat ce instalati kitul de 204 mega. Mi-am ales ca personalitate o femeie tipica imperiului, personajele disponibile variind de la militari la eunuci sau curtezane. Controlul avatarului se face extrem de simplu, prin sagetile de pe tastatura, o serie de scurtaturi reusind sa rezolve probleme cum ar fi gradul de detaliu sau nivelul de interactiune cu exteriorul.

Programul se bazeaza pe software destinat, la origine, jocurilor video, si are, pana la aceasta ora, peste 2000 de vizitatori. Costurile totale raportate de cei de la IBM depasesc 3 milioane de dolari, cheltuiti de-a lungul unei perioade de trei ani, amintesc cei de la Reuters.