Geologul Toth Levente, cel care a intervenit inca din prima zi pentru conservarea oaselor mastodontului, a declarat, luni, corespondentului NewsIn, ca in prezent se lucreaza la conservarea oaselor, iar incepand de joi vor scoate bucati din schelet pentru a le duce la mina din Baraolt, oras apropiat din zona.

"Acum se vede tot, am impregnat oasele ca sa nu se sfarame cand le ridicam. Deocamdata le ducem la sediul minei din Baraolt, in muzeu nu exista inca un loc si avem nevoie de un spatiu racoros, cu temperatura constanta, de apa, pentru a le conserva in mod adecvat. Va mai dura aproximativ un an pana ce va fi montat complet la muzeu”, a declarat Toth Levente.

In urma cu aproximativ o luna, conducerea Muzeului Depresiunii Baraolt a solicitat sprijinul autoritatilor judetene pentru conservarea si depozitarea mastodontului in aceasta locatie, raspunsul fiind unul pozitiv.

Potrivit raportului prof.univ.dr. Vlad A. Codrea, paleontolog specializat in studiul vertebratelor, fosila reprezinta o descoperire unica in tara, prin pastrarea scheletului aproape in totalitatea sa. “Pozitia fosilei furnizeaza informatii interesante referitoare la procesul de fosilizare si la mediul in care a vietuit. El se cuvine extras in mod adecvat, studiat, iar apoi expus intr-un spatiu muzeal. Cum muzeul din Baraolt este cel mai apropiat de locul descoperirii, acest schelet ar trebui sa isi afle locul acolo. El ar putea deveni un adevarat simbol pentru muzeu si pentru zona”, sustine prof. univ.dr. Codrea in prezentarea sa. Potrivit acestuia, faunele de vertebrate pliocene sunt rare in Romania, in afara Bazinului Barsei mai sunt semnalate doar in sudul Moldovei, in Oltenia si in nord-vestul tarii.