Vodafone testeaza statiile de baza 3G pentru acasa In telecomunicatii, femtocell reprezinta o statie de telefonie mobila de dimensiuni reduse, ce contine tehnologii similare cu o statie standard, reduse, insa, la marimea unei carti. Aria de acoperire furnizata este limitata. Tehnologia fetmocell se afla, in mai multe privinte, in competitie cu cea UMA (Acces Mobil nelicentiat). Ambele permit utilizatorului final sa isi “creeze” acoperire in propriile locuinte sau birouri prin simpla cumparare si instalare a unui echipament in locul dorit.

In vreme ce UMA utilizeaza Wi-Fi sau Bluetooth drept legatura wireless locala, tehnologia fetmocell functioneaza pe baza tehnologiei celulare wireless standard (GSM sau CDMA), adica in cazul oricarui tip de telefon mobil.

Fara statiile de acces femtocell, operatorii ar trebui sa mareasca numarul statiilor de baza de exterior in in retelel lor, pentru a imbunatati acoperirea in interiorul cladirilor. Astfel, furnizorii isi pot extinde retele de generatie a treia fara mai construi statiile macro, iar acoperirea se face targetat, pentru utilizatorii care si-o doresc.

Andrew Parkin-White, analist al companiei Analysys, apreciaza ca testarea tehnologiei femtocell “va ajuta Vodafone sa isi rezolve problemele tehnice asociate cu dezvoltare la scara larga a statiilor femtocell si ii va permite operatorului sa evalueze o serie de optiuni comerciale pentru aceste statii”.

Analistul apreciaza ca este un moment optim pentru ca operatorii sa ia in calcul aceasta tehnologie.
Potrivit publicatiei online Unstrung, un furnizor european de servicii de telefonie mobila de generatia a treia, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a declarat ca 2008 este un an cheie pentru a promova statiile femtocell. Operatorul a spus, insa, ca principala problema este gradul de dificultate de care se va lovi utilizatorul final in instalarea si utilizarea statiei de telefonie femtocell, care ar putea afecta costurile de dezvolatare si service.