"Este vorba despre cartile in format digital - scanate sau realizate intr-un program de paginare si transformate apoi in documente PDF, LIT sau PRC", explica Thomas Parson, editor la AuthorsOnline.

Avantajul este ca pot fi citite pe PC, pe telefonul mobil, PDA sau pe o serie de dispozitive electronice speciale, denumite e-book reader. In principal, la cumpararea unor astfel de carti, utilizatorul trebuie sa stie ca cele mai importante aspecte de care trebuie sa fie interesat sunt formatul digital al lucrarii
si eventualele limitari impuse de editura: numarul maxim de pagini ce pot fi imprimate, modul in care cartea poate fi accesata - online, printr-un cont pe site-ul de unde a fost achizitionata, sau offline - dupa ce a fost descarcata pe PC. In cazul universitatilor de exemplu, posibilitatea de descarcare a cartii pe un calculator este mai avantajoasa, deoarece aceasta poate fi integrata apoi intr-o biblioteca online ce poate fi accesata de catre toti studentii respectivei facultati.

In Romania, din pacate, editurile fac pasi foarte mici pentru digitalizarea cartilor publicate, desi piata pentru asemenea produse ar fi. De exemplu, in conditiile in care bibliotecile universitatilor din tara nu dispun de sume mari de bani pentru achizitionarea de titluri noi, atunci e-book-urile ar putea fi o solutie.