HSDPA, EVDO, WiFi, 3G, CDMA, GPRS, ADSL, FO, MIR, CIR, FUP. Putin confuz? Este normal sa fie asa pentru ca, folosind jargonul furnizorilor de profil, perspectiva asupra conexiunilor la Internet se complica sau devine neclara. De fapt, poate fi foarte simplu atunci cand privim din perspectiva beneficiilor aduse de tehnologie pentru afaceri sau pentru uz personal.

In functie de necesitatile dv, conexiunile la Internet se iimpart iin doua categorii mari: conexiunile fixe, care pot fi exploatate doar iin locatia iin care au fost instalate, si conexiunile mobile, care pot fi folosite iin general peste tot, limitate fiind doar de aria de acoperire a operatorilor. Cele doua tipuri de conexiuni sunt complementare, ambele oferind un mix de plusuri si minusuri tehnologice si din punct de vedere al costurilor. Abordarea eficienta este folosirea iin functie de necesitati a ambelor, exploatand beneficiile fiecarei solutii.

Vom "demitiza", iin randurile care urmeaza, conexiunile mobile, urmand sa analizam tehnologiile fixe iin urmatorul articol. Vom analiza diferente iintre beneficiile aduse de fiecare dintre aceste modalitati de conectare iin urma utilizarii curente a acestora si vom prezenta apoi ofertele existente pe piata locala.

Tentatia mobilitatii

Conexiunile mobile sunt asociate de obicei utilizatorilor dinamici, care folosesc computere portabile pentru lucrul de zi cu zi si care au necesitati de conectare permanenta la Internet.

Conexiunile mobile folosesc ca suport pentru transmisie tehnologia radio, realizand o comunicare fara fir iintre computer si Internet. Datorita investitiilor necesare iintr-o retea radio cu acoperire iindeajuns de mare astfel iincat sa permita deservirea unui numar suficient de utilizatori care sa duca la recuperarea investitiei, iin aceasta categorie intra serviciile oferite iin prezent de operatorii de telefonie mobila: Telemobil, Orange si Vodafone.

Din punctul de vedere al tehnologiei iin sine, orice retea fara fir reprezinta un compromis iintre acoperire si viteza de acces, din cauza faptului ca, pe masura ce distanta de la antena radio la utilizator creste, viteza scade. Majoritatea operatorilor folosesc doua sau mai multe tehnologii pentru a iincerca sa satisfaca mix-ul de necesitati: viteza si acoperire (disponibilitate) a retelei. Astfel, diferenta de viteza poate varia foarte mult iin zonele cu acoperire cu retea de mare viteza - iin general iin principalele orase - fata de restul retelei.

Tehnologiile folosite

Telemobil are la dispozitie pentru oferirea solutiei doua tehnologii: EVDO si CDMA, prima oferind o viteza superioara de acces, cea de-a doua oferind acoperirea la nivel national. Echipamentele puse la dispozitie pot lucra iin ambele retele, alegand, iin functie de configurarea acestora, reteaua EVDO acolo unde aceasta exista sau reteaua CDMA iin rest.

EVDO ofera o viteza de acces teoretica de 2,4 Mbps. Viteza promisa este confortabila pentru navigarea pe Internet si pentru trimiterea de mesaje, oferind posibilitatea vizualizarii de continut video la o calitate de baza, precum si descarcarea de aplicatii de dimensiune medie.

Folosind serviciul Telemobil zi de zi, am remarcat ca viteza medie se afla undeva la 0,5-0,6 Mbps, atingand uneori 1 Mbps, existand o diferenta deranjanta iintre viteza comunicata si cea reala. In plus, un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este faptul ca, iin cazul tehnologiei EVDO, viteza cu care se trimit informatiile (upload) este inferioara celei de descarcare a informatiilor (download). Aceasta asimetrie nu afecteaza navigarea sau receptionarea mesajelor de e-mail, iinsa duce la o viteza de trimitere a mesajelor mai scazuta, deci un timp de asteptare mult mai mare iin cazul iin care doriti trimiterea de mesaje mai mari, iin general cele cu atasamente de documente.