A treia generatie de telefonie mobila - 3G. Nu este ultima - deja a aparut si cea de-a patra, dar este, in Romania si in lume, in plina expansiune. Termenul 3G este prescurtarea de la a treia generatie, o tehnologie care reuseste sa integreze doua dintre tehnologiile cu cea mai rapida dezvoltare in momentul de fata, telefonia mobila si internetul wireless. Aparatele 3G permit utilizatorilor sa acceseze muzica, fotografii si clipuri video pe un dispozitiv mobil. Scopul pe termen lung este ca aceasta tehnologie sa creeze un standard unic. Totusi, tinand cont de numarul mare de standarde de azi, unificarea va mai avea de asteptat.

Conectata la cresterea exploziva a Internetului

Dupa realizarea retelelor 3G, pe terminalele mobile va fi disponibil un mare numar de servicii de comunicatii, informatii financiare, functii de birou, de comert electronic, advertising sau divertisment. Conform definitiei date comunicatiei 3G de International Telecommunication Union, aceasta trebuie sa suporte o viteza de transmisie a datelor de cel putin 144 kilobiti pe secunda in aer liber si de 2 megabiti (2.000 kilobiti) pe secunda in interiorul cladirilor. Una dintre tehnologiile care pot oferi asemenea viteze este W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access). Specialistii in tehnologia 3G spun ca telefonia mobila de generatia a treia va oferi servicii de voce la o calitate mult mai buna decat GSM. De asemenea, va fi imbunatatit simtitor traficul de date, ceea ce va permite servicii suplimentare precum videotelefonia, transmisia TV pe telefonul mobil, acces rapid la Internet, vizualizarea paginilor web cu elemente grafice avansate si descarcarea si rularea clipurilor video sau a altor fisiere multimedia de dimensiuni mari.

Tehnologia 3G deschide o multime de noi posibilitati. Capacitatile sporite ale retelelor vor permite operatorilor de telefonie sa profite de cresterea exploziva a internetului de mare viteza.

Telefoanele mobile din generatia a treia pot transmite informatii cu o viteza de aproximativ 40 de ori mai mare decat actualele modele de telefoane.

4 milioane de clienti noi pe luna

In 2006, operatorii de telefonie mobila au conectat la retelele wireless 3G aproximativ patru milioane de clienti lunar, acest lucru reprezentand cea mai mare crestere din istoria telefoniei mobile 3G.

Pe plan global, 146 de operatori de telefonie ofereau servicii 3G la sfarsitul anului 2006, 96 dintre acestia modernizandu-si retelele 3G pentru a le face de zece ori mai rapide decat sistemele initiale, conform grupului GSA, care uneste o serie de comercianti si producatori de infrastructura si echipament pentru operatorii de telefonie mobila.

Peste 100 de milioane de utilizatori de telefonie mobila din 67 de state beneficiaza de servicii 3G. Folosirea serviciilor 3G este importanta pentru operatorii de telefonie mobila, deoarece aceste retele ofera posibilitatea descarcarii mai rapide a videoclipurilor, melodiilor si datelor.

Momentan insa, cresterea abonatilor la serviciile GSM este mult mai mare decat a abonatilor pentru serviciile 3G, in mare parte datorita popularitatii serviciilor de telefonie mobila pe pietele in curs de dezvoltare, unde telefoanele pot fi cumparate la sume mai mici de 40 de dolari, sume de trei sau patru ori mai mari decat cele pentru telefoanele cu capabilitati 3G.

Digi Tel de la RCS & RDS, ultimul intrat in Romania

Pe piata din Romania exista pana la ora actuala doi operatori care furnizeaza servicii 3G - este vorba de Orange si Vodafone. In data de 27 februarie 2007, RCS & RDS a testat cu succes primele servicii de comunicatii mobile 3G.

Serviciile de comunicatii mobile de la RCS & RDS sunt oferite sub numele "Digi.Tel", iar comunicarea se poate realiza in prima faza in cadrul retelei de telefonie mobila 3G - Digi.Tel. In viitorul apropiat, abonatii vor putea sa apeleze si restul retelelor fixe si mobile, in aceasta perioada fiind in curs de agreare procesele de interconectare cu ceilalti operatori de telefonie fixa si mobila. Pentru asigurarea unui standard tehnologic ridicat, RCS & RDS a inceput realizarea la nivelul national a unei retele de tipul UMTS, avand ca furnizor de solutie integrata compania Nokia, cunoscuta ca si lider in topul preferintelor operatorilor de telecomunicatii la nivel mondial, pentru portofoliul sau de servicii business de ultima generatie.
Prin lansarea serviciilor de telefonie mobila Digi.Tel, compania RCS & RDS va fi primul operator care pune la dispozitia clientilor sai intreaga gama de servicii de telecomunicatii: telefonie mobila, telefonie fixa, Internet si date, televiziune.