Din cele 731.000 de conexiuni, 83.3 % sunt detinute de clientii rezidentiali, 16.3 % de sectorul de afaceri, iar 0.5 % apartin sectoarelor administratie/educatie, potrivit studiului realizat de IDC si intitulat Barometrul Broadband. Studiul se bazeaza pe date colectate pina la jumatatea anului 2006 si va fi actualizat la fiecare 6 luni.

Sectorul de afaceri are un procent relativ mic pentru ca in acest domeniu exista deja alte solutii functionale cum ar fi conexiunile dedicate sau conexiunile VPN si pentru ca organizatiile mai sunt mai inertiele si au o tranzitie mai greoaie, a precizet Laurentiu Popescu country manager IDC Romania.

"Accesul la Internet dedicat, rapid si cu un cost eficient reprezinta fundamentul infrastructurii necesare pentru dezvoltarea societatii informationale in Romania. Solutiile broadband au un rol esential in infrastuctura de comunicatii si reprezinta cea mai puternica strategie in obtinerea unei dezvoltari economice durabile si a unei productivitati sporite", a declarat Bogdan Constantinescu, general manager Cisco Romania si Republica Moldova, citat de NewsIn.

Numarul conexiunilor cu o viteza mai mica de 128Kbps este in continua scadere, acestea fiind inlocuite de conexiuni de peste 512 Kbps, tendinta sustinuta si de eforturile operatorilor, care cresc largimea de banda in timp ce mentin acelasi nivel de pret, a completat acesta.

In cursul anului 2006, aproape 1.000 institutii educationale au fost conectate la Internet prin fibra optica, wireless fix si linii inchiriate. Facilitarea accesului broadband in scoli, face parte din proiectul guvernamental initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii in parteneriat cu RoEDU, organizatie non-profit care are ca rol crearea unei infrastructuri de retea care sa furnizeze institutiilor de educatie acces la Internet si canale de comunicare.