“Cei implicati in activitati de spaming si phishing continua sa-si imbunatateasca abilitatile de imitare si falsificare a caracteristicilor de identificare specifice mesajelor legitime. Totusi, mesajele de tip text isi dovedesc in continuare eficacitatea, rotunjind in fiecare luna la 50.000 cifra totala a victimelor furtului de identitate”, a declarat seful laboratorului de cercetare antispam al BitDefender, Vlad Valceanu.

Referitor la modalitatile de distributie si tehnicile utilizate, cea mai importanta caracteristica remarcata de analistii BitDefender o reprezinta revitalizarea spam-ului de tip text, care a inregistrat un nivel de 70% in prima jumatate a lui 2008, in comparatie cu 20% in perioada similara a anului trecut. Spam-ul de tip imagine a continuat sa scada, reprezentand doar 3% din totalul mesajelor nesolicitate, fata de 60% in prima jumatate a lui 2007.

Daca mesajele nesolicitate de tip text apeleaza in continuare la scripturi automate pentru modificarea topicii, reformularea sau substitutia (sinonimica) de cuvinte, spam-ul de tip imagine recurge la alterarea continutului afisat. Celelalte tipuri de mesaje nesolicitate, precum cele ce au anexate fisiere in format PDF, audio si video si-au pierdut popularitatea, constituind in prezent doar 10-15% din totalul amenintarilor.

La randul lor, actiunile de tip phishing din prima jumatate a lui 2008 au variat atat ca amploare, cat si ca destinatie, inregistrandu-se o crestere semnificativa a numarului de banci si persoane vizate.

In Romania, incidentele de phishing au devenit tot mai frecvente, acestea fiind in stransa legatura cu dezvoltarea serviciilor de tip e-banking si e-commerce. In acelasi timp, in cazul in care autorii sunt identificati, acestia risca amenzi destul de mici, mai ales in cazul prelucrarii datelor cu caracter personal, legislatia fiind extrem de permisiva.

In clasamentul celor mai raspandite 10 tipuri de continut spam pentru prima jumatate a lui 2008, se regasesc, pe primul loc, medicamentele, urmate de ceasuri contrafacute, instrumente pentru phishing, software piratat, pornografie, credite, oferte de angajare, instrumente pentru distribuirea de virusi de tip cal troian, matrimoniale, diplome si certificari.