De ce este iPhone-ul 3G atat de ieftin? Apple opereaza schimbari importante la nivelul strategiei de pret pe care o are cu noul iPhine 3G, in conditiile in care vechiul 2G era vandut la lansare cu 499 de dolari (320 euro).

Totusi, in afara de costurile scazute de productie si de materialele ieftine care au contribuit la crearea gadget-ului mobil, pretul iPhone-ului 3G mai este influentat si de serviciile de wireless promovate de furnizorii de Internet, care vor vinde telefoanele la o rata subventionata , folosind un model comun de business pe piata echipamentelor mobile.

Astfel, analistii de piata de la iSuppli estimeaza ca furnizorii de Internet wireless vor da iPhone-urile cu 300 de dolari (192 euro) per unitate.

Luand in considerare cei 300 de dolari subventionati de la furnizorii wireless, Apple va vinde acestora a doua sa generatie de iPhone-uri de 8GB la un pret efectiv de 499 de dolari per produs, acelasi pret ca in cazul produsului original, opineaza Jagdish Rebello, director si analist principal iSuppli.

La prima lansare a gadget-ului iPhone, companiei Apple i-a revenit o anumita parte din castigurile operate de furnizorii de Internet provenite din abonarile consumatoriilor la serviciile wireless.

De data aceasta insa, la a doua generatie de iPhone lansata, Apple nu va mai primi nici un procent de la operatorii de Internet, ceea ce face ca taierea profiturilor obtinute din partea de hardware sa fie imperativa, a adaugat Rebello.