Acest lucru ar fi posibil daca se dovedeste ca o astfel de masura ar scadea valoarea facturii platite de clienti catre operatori, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Oficialul va publica, in cursul acestei luni, recomandarile privind reducerea tarifelor practicate de operatorii de telefonie fixa si mobila pentru redirectionarea apelurilor, efectuate din retele rivale, catre clienti, potrivit Reuters. Reperele gandite de Reding ar putea conduce la noi modele de business in industria telecom, conform carora utilizatorii ar putea plati si pentru apelurile primite, dar urmarind scheme de tarifare care sa avantajeze clientii, a declarat ieri purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Telecomunicatii.
In viziunea oficialului, tarifele de interconectare practicate de operatorii de comunicatii mobile ar putea fi reduse pana la nivelul celor percepute in segmentul telefoniei fixe, pentru a evita subventiile incrucisate si a reduce, astfel, costurile suportate de consumatori. Intrebata de jurnalisti daca va sprijini introducerea acestui sistem tarifar in tarile Uniunii Europene, Viviane Reding a declarat ca: In contextul dezvoltarii pietii (n.n. - de telecomunicatii), nu e indicat ca UE sa se ghideze dupa reguli adoptate cu 10 ani in urma".

Sistemul sustinut de Viviane Reding se aplica in Statele Unite ale Americii si este cunoscut sub denumirea de "bill and keep". Costurile apelurilor telefonice sunt impartite prin intermediul unor moduri complexe de plati intre operatorii de telefonie.