Preturile in scadere la telefoanele 3G cresc piata din Europa Cercetarea releva ca traficul serviciilor de roaming din Europa a crescut in perioada aprilie 2007 – 2008 cu aproximativ 75%.

Totodata, numarul utilizatorilor de tehnologie 3G s-a dublat, iar tarifele la serviciile de roaming au scazut cu pana la 25%, in perioada analizata.

Cifrele mentionate au condus la o marire a pietei europene de telefonie mobila, care a crescut cu 40%, pana la 7 miliarde de euro, conform BBC.

In prezent, exista 112 milioane de utilizatori ai tehnologiei 3G pe piata serviciilor mobile din Europa, ceea ce reprezinta 22,5% din numarul total de utilizatori de pe continent, potrivit GSMA (Asociatia GSM).

Spre comparatie, 18,4% din utilizatorii din Statele Unite si Canada folosesc reteaua 3G.

Studiul s-a desfasurat pe baza chestionarii a 38 de operatori de telefonie mobila din Europa si a descoperit faptul ca pretul mediu pentru descarcarea unor date cu un mb/s era de 5,06 euro la sfarsitul lunii martie a acestui an (pentru zona euro), fata de 5,62 euro, cat costa in 2007.

De asemenea, costul mediu pentru a trimite un mesaj text in timpul calatoriilor prin Europa a scazut cu pana la 18% pe parcursul anului trecut, releva studiul efectuat.