Totusi, comparativ cu anul trecut, Romania a coborat un loc in prima parte a anului 2008, potrivit raportului "Mapping the Mal Web Revisited".

Studiu McAfee a comparat si a clasat aceste domenii din punctul de vedere al riscului amenintarilor informatice identificate pe site-uri, printre care spyware, adware, virusi informatici, spam, aparitia unui numar excesiv de pop-up-uri sau link-uri catre alte pagini de Internet considerate riscante.

Pe primul loc in clasamentul celor mai riscante domenii, cu un procent de 19,2, se afla cel al Hong-Kong-ului, cu extinsia .hk, care a urcat in acest an 28 de locuri. In 2007, clasamentul McAfee era condus de o mica insula din Pacificul de Sud, Tokelau, care numara 1.500 de locuitori.

"Ca si lumea reala, amenintarile virtuale si riscurile se modifica in mod constant. Asa cum arata raportul nostru, site-urile care sunt sigure astazi, maine pot fi periculoase", a declarat vicepresedintele McAfee, Jeff Green.

A doua clasata este China, peste 11% din site-urile cu extensia .cn fiind riscante.

La polul opus, cel mai sigur domeniu de Internet este cel al Finlandei - .fi, cu 0,5% dintre site-uri considerate periculoase, urmat de domeniul .jp, al Japoniei.

Studiul realizat de McAfee mai arata ca riscul descarcarii de aplicatii care pot afecta PC-ul, cum ar fi spyware, adware sau virusi informatici, a crescut cu 41,5% fata de nivelul anului 2007.

Totodata, o crestere de 1,4 puncte procentuale a fost inregistrata si in ponderea paginilor de Internet de unde pot fi descarcate sonerii pentru telefon sau screen saver care contin amenintari informatice, la 4,7% din totalul site-urilor inregistrate la nivel mondial. La nivel european, Spania, cu domeniul .es, a inregistrat cea mai mare crestere a riscurilor paginilor de Internet fata de anul trecut, respectiv de 91%.
Din totalul paginilor de Internet inregistrate in domeniul .info, 11,8% sunt considerate riscate de raportul McAfee, in timp ce domeniul guvernamental, cu extensia .gov, este cel mai sigur.

"Mapping the Mal Web Revisited" a analizat cele mai vizitatepagini de Internet, respectiv 9,9 milioane de site-uri, inregistrate in 265 de tari, cu domeniu avand extensia formata din doua litere, precum si domeniile generice, cu extensia formata din trei litere.