Pe langa Romania, Orange va ma vinde iPhone-ul in alte 11 tari: Austria, Belgia, Republica Dominicana, Egipt, Iordania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Elvetia si in cateva tari din Africa.

Spre deosebire de celalalte tari, in Romania si Belgia Orange va avea drept exclusiv de comercializare a iPhone-ului. Inca nu se stie pretul sau data lansarii, dar se precizeaza ca va fi disponibil mai tarziu in cursul acestui an.

Aceasta veste vine tocmai la timp in Romania deoarece afacerea cu iPhone-uri aduse din strainatate si vandute ilegal in Romania la supra-pret este una profitabila pentru speculanti. „Telefoane absolut noi, sigilate, insotite de toate accesoriile originale oferite de producator! Telefoanele beneficiaza de garantie la service autorizat!Livrare oriunde in tara!” sau „Vand Apple iPhone 8 Giga folosit o saptamana in pachet complet cu absolut toate accesoriile originale incluse. Accept unele variante! Pretul fix nediscutabil!”

Cam asa ar suna doua din sutele de oferte de pe siturile care se ocupa cu vanzarea „la negru” a telefoanelor. La un simplu search pe Google, veti gasi o intreaga retea de distributie (ex: CellGSM, itGalaxy, alin-gsm, BucurestiGsm, Global-gsm, 123Gsm, Alex-Gsm , etc). Multi dintre distribuitorii "fantoma" sunt prezenti si in top 100 pe trafic.ro la comert electronic, ceea ce arata ca romanii prefera sa cumpere de pe situri ilegale, mai ieftin insa fara sa aiba o factura, iar garantia nu este direct de la producator , ci de la un service specializat care nu ofera niciun fel de certitudine.

Desi ofertele sunt destul de tentante, preturile variind de la 499€ pana la 399€ , in functie de memorie: 16G, respectiv 8G, de cele mai multe ori pachetele nu contin accesoriile originale, sau nu le contin in intregime. Spre exemplu daca ati cumparat un Iphone fara incarcator, veti fi nevoit sa vi-l achizitionati din America la pretul de 30 $, insa transportul nu este asigurat si nu se distribuie in Romania deoarece inca nu aparut pe piata. In plus, desi in descriere este precizat ca sunt decodate in Orange, Vodafone si Cosmote unele terminale nu pot fi decodate si veti intampina oarecare probleme. Garantia este de asemeni un lucru foarte important. In anunturi este asigurata o garantie reala de 2 ani, in Romania, insa acest lucru este din nou irelevant tinand cont de faptul ca Iphone nu este inca la reprezentanta Apple Romania.


In concluzie pentru cei nerabdatori sa-si achizitioneze noua jucarie, cel mai bine ar fi sa viseze la ea pana cand Orange o va aduce si pe plaiurile mioritice, direct in tipla si cu toate actele in regula.