\Aproape jumatate din copiii chestionati au recunoscut ca au transmis date personale despre ei prin intermediul internetului, fara sa le spuna si parintilor acest lucru.

Copii lasati nesupravegheati pe internet risca sa vada materiale pornografice, sa intre in contact cu pedofili sau sa furnizeze informatii care sa fie preluate in baze de date, arata studiul Romtelecom.

Si asta pentru ca majoritatea copiilor au spus ca navigheaza pe internet fara a fi supravegheati de un adult.
In urma acestui studiu va fi lansata si o pagina de internet cu sfaturi pentru copii, a declarat la BBC Cristina Popescu din partea Romtelecom.

“Site-ul are ca obiectiv informarea atat a parintilor cat si a tinerilor, a copiilor, dar si a profesorilor”.
“Vor fi inclusiv postate lectii care pot fi folosite in orele de dirigentie”, spune doamna Popescu.

Site-ul poate fi gasit la adresa www.internetsigur.ro si este realizat in parteneriat de Romtelecom si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor.

Riscuri

Laura Pascu, din partea APC, vorbeste de greselile frecvente pe care le fac copiii cand navigheaza pe internet fara supravegherea unui adult.

“Toti copiii au probleme cu internetul in general, pentru ca isi dau toate datele fara sa cracneasca, adrese, numere de telefon, pentru ca nu sunt informati ca nu ar trebui sa le dea”.

“Copiii sunt foarte sinceri si nu se gandesc ca sunt si oameni rai, si de aceea dau datele”.

Laura Pascu a enumerat la BBC pericolele la care se expun copii pe internet:

“Daca ne dam adresa de acasa riscam sa vina hotii si sa ne fure copilul sau bunurile din casa”.

“Exista multi pedofili, oameni care vor sa rapeasca copiii”, mai spune doamna Pascu.

In timpul studiului au fost chestionati 3.000 de copii din marile orase, cu varsta intre 7 si 15 ani.

Aproape jumatate dintre ei au recunoscut ca primesc mesaje pe e-mail de la persoane pe care nu le cunosc, iar o parte obisnuiesc chiar sa raspunda.

In acelasi timp, un alt studiu al Romtelecom, realizat online, arata ca numai 8% dintre parinti stiu ca proprii copii au postat date personale pe diverse pagini de internet.