Pirateria de software din Romania a atins in 2007 o rata de 68% Anul trecut rata pirateriei a fost in scadere cu 1% fata de 2006, pana la valoarea de 72 de milioane de euro, iar fata de 2005, aceasta a scazut cu patru procente, de la 72%, la 70 de milioane de euro, conform BSA.

Romania are acelasi nivel al pirateriei ca si media regiunii central si est europene pe 2007 si se afla pe a unsprezecea pozitie in topul tarilor cu cea mai ridicata rata a pirateriei din Europa Centrala si de Est, la egalitate cu Bosnia, Bulgaria si Macedonia.

In urma cu trei ani, insa, Romania era cotata cu o rata de piraterie printre cele mai ridicate din lume, ocupand a treia pozitie in Europa de Est, dupa statele CSI, Ucraina si Rusia.

Europa Centrala si de Est este fruntasa pe plan mondial in ceea ce priveste pirateria software, cu pierderi de pana la 4.03 miliarde euro in 2007, fata de 2,6 miliarde euro, cat s-a inregistrat in 2006.

Pirateria este un fenomen raspandit in societatea romaneasca, drept pentru care Microsoft Romania isi propune sa transforme campania de educare impotriva pirateriei, recent lansata, intr-o cauza pentru toate industriile afectate de nerespectarea dreptului la proprietatea intelectuala.

“Rata pirateriei in Romania la sfarsitul lui 2007 demonstreaza atat fatul ca s-au facut pasi importanti in combaterea acestui fenomen, cat si acela ca mai avem de lucru, inclusiv in constientizarea valorii proprietatii intelectuale de catre utilizatorii de programe pentru calculator. Proprietatea intelectuala este proprietate privata si trebuie respectata ca atare”, sustine Magda Popescu, avocat reprezentant BSA in Romania.