Windows Explorer a fost mult schimbat in Vista, una din cele mai tari modificari fiind asa numita navigare "breadcrump" (faramitura de paine). Poti schimba Explorerul din XP, alegand fie Xplorer2, QTTabBar sau Explorer breadcrumps.

Vista include un software special HDD encrypt denumit BitLocker. Daca tii mult la securitatea datelor tale si vrei asa ceva pe XP, atunci iti poti lua Truecrypt. Daca nu stii prea multe despre ce presupune o aplicatie de criptare a datelor, gasesti un tutorial util aici.

Te-ai plictisit sa faci screenshot-uri folosind butonul PrtScrn si apoi CTRL+V intr-un program de editare foto? Vista include Snipping Tool pentru a te scapa de chin. Dar cum tu ai XP, trebuie sa-ti pui una din aplicatiile urmatoare: Screenshot Captor, Clip2net sau Jing.

Flip 3D in Vista e ca un ALT+TAB injectat cu steroizi. Ti-e mult mai usor sa alternezi intre aplicatii atunci cand poti previzualiza ferestrele, dar ar fi mult mai bine daca ai putea sa faci asta si in XP. A zis cineva ca nu poti? Iti trebuie Shock Aero 3D sau WinFlip.