Ciprian Enaru, general manager Quartz Data recovery, apreciaza ca piata a crescut cu aproximativ 20% fata de anul trecut, dar precizeaza ca in Romania nu se cunoaste disponibilitatea acestor servicii.Virgil Manea, reprezentantul companiei OmniTech, care are ca obiect al activitatii si recuperarea de date din medii de stocare avariate, apreciaza ca in ultimii patru ani piata s-a dublat anual.

Recuperarea datelor este procesul de extragere a datelor de pe diverse medii de stocare (hard disk-uri, cd-uri, dvd-uri, flash-uri, unitati de banda) care din diverse motive au devenit inaccesibile.

Recuperarea datelor este necesara atunci cand mediul de stocare nu mai functioneaza corespunzator sau structura acelor date a fost afectata de diversi factori (virusi, atacuri ale hackerilor, stergeri accidentale, etc).

Publicitate pe acest site
Preturile variaza intre 100 si 450 de euro (fara TVA), dar pot depasi aceste valori in cazuri mai complexe ca disk-uri deteriorate in urma altor tentative de recuperare esuate, recuperari de date in regim de urgenta, sisteme RAID, potrivit managerului Quartz Data Recovery.

Recuperarea de date incepe cu evaluarea posibilitatilor de recuperare. In urma acestui proces, clientului i se comunica daca recuperarea este posibila, pretul si durata procesului de recuperare.In cazul in care disk-ul trebuie desfacut pentru a se remedia probleme mecanice acest lucru este efectuat intr-o camera speciala in care densitatea de particule de praf pe metru cub de aer nu este mai mare de 100 (Class 100 Clean Room), pentru a se evita contaminarea capurilor de citire/scriere sau a platanelor disk-urilor cu particule de praf care ar putea impiedica procesul de recuperare.