Oferta Microsoft a fost de 33 dolari/actiune, insa Yahoo nu a coborat nivelul pretului cerut sub 37 dolari/actiune, a declarat directorul executiv Microsoft, Steve Ballmer. Producatorul de software a oferit initial un pret de 31 dolari/actiune, cu peste trei luni in urma.

"Consideram ca pretul cerut de Yahoo nu are sens pentru noi, si ca este in interesul actionarilor si angajatilor Microsoft sa retragem oferta", a declarat Balmer in cadrul unei conferinte de presa.

Analistii considera ca Yahoo a exagerat in cadrul cererii si estimeaza ca luni, la reluarea tranzactionarii pe bursa Nasdaq, actiunile companiei se vor deprecia cu pana la 30%, la un nivel de 20 dolari/actiune. Vineri, cotatia actiunilor a crescut cu aproape 7%, la 28,67 dolari/actiune, pe fondul unui posibil acord intre Microsoft si Yahoo.

"Sunt socat ca Yahoo nu a fost mai rezonabila. Cotatia actiunilor va scadea probabil luni cu cel putin 5 dolari. Este surprinzator ca Ballmer s-a retras in loc sa incerce o preluare ostila la un nivel de 33 dolari/actiune", a spus Walter Price, manager de portofolii in cadrul administratorului de fonduri RCM, firma care detinea la sfarsitul lunii decembrie 21 milioane actiuni Microsoft si 2 milioane actiuni Yahoo.

Laura Martin, analist din cadrul Soleil Securities, a spus ca se asteapta la numeroase procese intentate de actionari companiei Yahoo.

"Cei de la Yahoo vor prea multi bani pentru compania lor. Consideram ca 33 dolari/actiune este un pret corect in contextul slabirii economiei si al tendintelor nefavorabile din sectorul publicitatii", a spus aceasta. "Acestia au stabilit ca prioritate angajatii, in locul actionarilor, sperand ca intr-o zi sa ajunga la o valoare de piata de 8 miliarde dolari, chiar daca nu au recunoscut acest fapt", a adaugat Martin.

Unii analisti de pe Wall Street considera ca Microsoft isi poate retrage oferta ca o strategie de negociere, menita sa creeze presiuni asupra Yahoo, pentru a accepta eventual o viitoare oferta.

Potrivit unei declaratii a presedintelui Yahoo, Roy Bostock, compania a considerat chiar de la inceput ca oferta Microsoft o subevalueaza, si consiliul administrativ a fost "incantat ca multi actionari si-au exprimat aceasta parere". Acesta a mai spus ca Yahoo urmareste "oportunitati strategice", insa nu a oferit detalii.