Incepand cu 3 mai 2008, Romania va parcurge etapele finale de inchidere a Planului National de Numerotatie (PNN), ceea ce inseamna ca toate numerele, indiferent daca sunt locale sau nationale, se vor forma cu prefix (prefixul national 0 plus indicativul de arie geografica).

Astfel, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa vor putea fi apelati doar prin formarea intregului numar national de zece cifre (prefix plus numar local) pentru toate apelurile locale sau nationale.

Totodata, se va modifica si formatul actual al numerelor scurte, aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (ora exacta, informatii privind abonatii Romtelecom, deranjamente Rometelecom etc.) si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local, in judete (jandarmerie, taxi, diferite serrvicii de deranjamente, utilitati etc).

Numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel national vor avea patru cifre si la formarea lor se va adauga cifra 1 inaintea numarului actual (de exemplu 1958 pentru ora exacta, indiferent de judet).

Atat numarul unic pentru apeluri de urgenta, 112, cat si numerele de telefonie mobila, isi vor pastra formatul actual.

Din 21 octombrie va fi posibila si portabilitatea numerelor din retelele mobile in alte retele mobile si din retelele fixe in alte retele fixe. Nu se plateste nimic, costurile pentru migrarea dintr-o retea intr-alta sunt suportate de catre operator. Estimativ, acest cost se ridica la suma de 13 euro si poate fi recuperat de catre operator din facturile emise clientilor respectivi. Portarea dureaza aproximativ 10 zile dar serviciul in sine este intrerupt doar trei ore, aceste ore fiind stabilite cu clientul.