Batalia pentru pachetul majoritar de actiuni de la Yahoo pare sa nu se mai sfarseasca. Pe zi ce trece apar noi ofertanti, ori aliante, mai mult sau mai putin concrete. Cert este ca viitorul companiei pare sa fie unul singur: nu va mai continua de una singura. Tot mai multi analisti sustin ca pentru Yahoo singura solutie de iesire din impas este fie asocierea cu alta companie, fie preluarea de catre Microsoft.

Un jucator important pe internet precum Yahoo nu poate sa nu atraga multi afaceristi dornici de a investi intr-un domeniu care se extinde cu repeziciune. Motiv pentru care zvonurile legate de posibile aliante nu intarzie sa apara. Surse avizate, apropiate companiilor implicate, au declarat ca News Corp continua sa poarte discutii directe cu Yahoo, pentru a ajunge la un acord ce nu include Microsoft.

Sursa a refuzat sa ofere detalii legate de posibila structura a acestui acord. O alta sursa, de data aceasta apropiata companiei Microsoft, a spus ca grupul a preferat intotdeauna sa mentina oferta initiala, ce presupune achizitionarea Yahoo la un pret de 31 dolari pentru o actiune in numerar si actiuni.

Alianta sau preluare?

Microsoft nu a exclus insa inaintarea unor oferte alaturi de alti parteneri. Cotidianul "Wall Street Journal", detinut de News Corp, a anuntat ca persoane apropiate companiei Microsoft au declarat ca grupul planuieste sa preia Yahoo singur, si nu impreuna cu News Corp, cu care a purtat discutii pentru o oferta mixta.

"Wall Street Journal" a mai precizat ca vineri a avut loc o intrunire a consiliului director al Yahoo, pentru a se evalua optiunile, printre care se inscrie si continuarea negocierilor de fuziune cu AOL, parte a grupului Time Warner, in cadrul carora nu s-a luat inca nicio hotarare. Purtatorii de cuvant ai Microsoft, News Corp, Time Warner si Yahoo nu au comentat aceste zvonuri, precizeaza Reuters. O sursa apropiata afacerii nu a vrut sa confirme caracterizarea, de catre "Wall Street Journal", a strategiei Time Warner, insa a spus ca discutiile cu Yahoo continua. Microsoft a amenintat sambata trecuta ca va lansa o oferta de preluare ostila a Yahoo si ca ar putea cobori oferta de 42,4 miliarde de dolari in jurul datei de 26 aprilie in cazul in care nu se va ajunge la un acord pana atunci.

Microsoft, in pole-position

Yahoo pare ca isi joaca cele mai importante doua carti din momentul in care a anuntat posibile acorduri cu AOL si Google, insa nu a schimbat parerea analistilor de pe Wall Street ca Microsoft va fi, in cele din urma, compania care va prelua Yahoo. Compania a anuntat ca a desfasurat un test pentru a trece serviciul de cautare pe internet sub controlul Google Inc.

Surse din cadrul companiei sustin ca testul face parte din planul unei aliante intre Yahoo cu AOL, parte a grupului Time Warner Inc, in locul Microsoft Corp. Insa, cu cateva ore mai tarziu, cea mai mare companie de software din lume a eclipsat anuntul Yahoo, cand "New York Times" a anuntat ca News Corp se afla in discutii cu Microsoft pentru a se alatura ofertei de 42,3 miliarde de dolari.