"In acest moment, aceasta piata (a telefoanelor mobile, n.r.) se situeaza in jurul valorii de 400 milioane de euro, iar piata de smartphone-uri este estimata undeva la 25 milioane de euro. Pretul mediu al unui terminal variaza intre 400-500 de euro, dar varfurile de gama pot ajunge sa fie distribuite si la preturi de 1000-1200 de Euro", a adaugat managerul comercial Germanos Romania, Alexandru Munteanu.

Piata de telefoane inteligente cu sisteme de operare avansate si aplicatii multiple, precum GPS-ul, este in crestere si in Romania. Succesul inregistrat de aceste modele, reflectat in cifrele de vanzari, a facut ca producatorii (precum Nokia, Blackberry, Motorola, Sony-Ericcson, HTC, Qteq) sa acorde o atentie din ce in ce mai mare unor astfel de produse.

"Observam in ultimele luni o tendinta de crestere a cererii pe acest segment, crestere determinata si de numarul mare de telefoane de acest fel pe care producatorii le adauga in portofoliu. Avand in vedere lansarea unui numar din ce in ce mai mare de modele de telefoane cu sistem de operare, ne asteptam in 2008 la cresteri de 30-35% pe acest segment", a adaugat Alexandru Munteanu.

La randul lor, oficiali ai Vodafone Romania considera ca 10% din totalul pietei de telefoane mobile a fost reprezentata de "smartphones", in 2007.