Laurence Ifrah, cercetatoare la Universitatea Paris-2, a amintit de atacurile informatice provenite din Rusia, lansate in mai 2007 impotriva administratiilor estone, in cadrul unei conferinte organizate la sediul organizatiei europene de la Strasbourg.

Un milion de calculatoare "zombie" - proprietarii nu stiu ca sunt infectate - au fost utilizate din 60 de tari, "de unde si dificultatea" in a rectiona, potrivit expertului.

Ifrah a evocat si "armata de 20.000 de hackeri chinezi", membri ai Honker Union of China, care ar ataca in mod regulat site-urile administratiilor americane, ale Australiei si Noii Zeelande, dar si din Europa (Paris, Londra si Berlin).

Hackerii din Maroc au "sters" 400 de site-uri israeliene. Administratorii acestor pagini electronice au reactionat "atacand 1.500 de site-uri din Maroc", a spus ea.

Ea a citat si cazurile "hacktivistilor" din gruparea "Anonymous", care au spart site-urile Bisericii Scientologica, inlocuind pagina de intampinare cu o alta pagina.

Ifrah a vorbit si despre un nou virus foarte periculos, "Storm worm", fata de care "toate statele se afla in stare de alerta maxima".

"A infectat deja cel putin 20 de milioane de calculatoare", pentru ca deocamdata nu se poate impiedica raspandirea lui. Computerele sunt contaminate in special in timpul descarcarii de fisiere video sau audio.

Conferinta de la Strasbourg vizeaza sa amelioreze cooperarea internationala impotriva infractiunilor comise pe internet, ca pornografia, furtul de identitate, frauda sau terorismul informatic.

Cei 200 de participanti urmeaza sa adopte primele linii directoare ale unei cooperarii intre reprezentantii privati ai industriei si sectorul public. Proiectul se bazeaza pe Conventia Consiliului Europei privind infractionalitatea informatica din 2004, ratificata de 22 de state, printre care Statele Unite.

Securitatea cibernetica este una dintre temele de pe agenda summitului NATO de la Bucuresti.