Ansamblul de exercitii denumit "Cyber Storm II", cel mai important desfasurat vreodata, a vizat dejucarea unor astfel de atacuri, a caror amenintare este "reala si din ce in ce mai puternica", a declarat Robert Jamison, subsecretar de stat pentru securitate interna si responsabil cu acest program.

Experti in securitatea sistemelor informatice provenind din cinci tari, 40 de companii private si numeroase agentii guvernamentale au participat la acest program. Scopul a fost sa testeze sistemele de alerta existente si sa incerce sa identifice lacunele din procesul de schimb de informatii intre diferite sectoare si din modul in care reactiile lor se coordoneaza.

Mai multe zeci de specialisti au stat inchisi timp de cinci zile intr-o camera plina cu calculatoare, la sediul serviciilor secrete americane de la Washington, in timp ce altii au participat la exercitii in diverse locuri din Statele Unite si strainatate, dar si in cadrul unor companii mari.

Participantii au trebuit sa infrunte aproximativ 1.800 de atacuri simulate, de la incursiuni ale hackerilor pana la un atac informatic de natura politica, capabil sa neutralizeze suficient din retea pentru a necesita un raspuns coordonat la nivel international.

Dupa exercitiu, responsabili din Departamentul de Securitate Interna au refuzat sa ofere detalii despre amenintarile pe care le-au identificat ca fiind cele mai periculoase sau despre esecurile sistemului de protectie, invocand motive de securitate, dar au anuntat ca un raport in acest sens va fi publicat inainte de sfarsitul anului.

Securitatea cibernetica va fi o tema abordata in premiera la summitul NATO de la Bucuresti.