Astfel, la mai bine de trei decenii de la ultima aterizare a astronautilor Apollo pe Luna, diferite universitati, ingineri open-source si specialisti in domeniul zborului spatial planuiesc sa inceapa propria misiune robotica pe satelitul natural al Pamantului.

Potrivit Romania Libera, programul LunarX Prize este o competitie sponsorizata de Google cu premii in valoare de 30 milioane de dolari, ce vor fi acordate doar primelor doua echipe care vor reusi sa lanseze pe Luna un dispozitiv robotizat, capabil sa trimita imagini sau alte date pe Pamant.

Primul termen limita este 2012, prelungindu-se doi ani daca nu apare vreun castigator. Pentru a castiga Marele Premiu (20 de milioane de dolari), o echipa trebuie sa reuseasca o aselenizare in bune conditii, cu o naveta spatiala finantata din fonduri particulare, sa strabata o distanta de cel putin 500 de metri pe suprafata Lunii si sa transmita un anumit set de imagini filmate, fotografii si date inapoi pe Pamant, informeaza Jurnalul National.

A doua echipa care va indeplini conditiile respective va castiga 5 milioane de dolari. Bonusurile sunt oferite pentru alte sarcini, cum ar fi vizitarea unui loc cu importanta istorica sau detectarea de gheata lunara. Dar premiul in bani incepe sa se micsoreze daca misiunea nu este indeplinita pana in 2012. "Aici este vorba despre dezvoltarea unei noi generatii de tehnologii, mai ieftina si care sa poata fi folosita mai des, pentru a permite nasterea unui nou val de explorari", a spus Peter H. Diamandis, presedintele X Prize Foundation.

Sunt zece echipe din cinci tari care au anuntat pana in acest moment ca vor sa se inscrie in competitie. printre acestea aflandu-se si romanii de la ARCA (Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica). Cu sediul in Valcea, echipa este deja cunoscuta la nivel international prin diverse proiecte aeronautice, dar mai ales prin participarea la Ansari X Prize. Competitia internationala dedicata activitatilor spatiale derulate de amatori a fost castigata in 2004 de americanii de la Scaled Composites. Atunci, ARCA a dezvoltat racheta "Demonstrator 2B", iar pentru noul concurs se prezinta cu European Lunar Explorer, care urmeaza a fi proiectat si realizat.