Toshiba, principalul sustinator al formatului high-definition HD DVD, a anuntat oficial ca se retrage din aceasta afacere pana la sfarsitul lunii viitoare.

Lupta a fost foarte stransa, pana de curand cele doua formate fiind aproximativ la egalitate. Lovitura pentru HD DVD a venit la inceputul anului 2008, o data cu anuntul studioului american de filme Warner Brothers ca a ales Blu-ray pentru filmele sale HD. Acest lucru a inclinat balanta in mod decisiv, Warner fiind urmat de alte studiouri, retaileri sau companii de inchiriere de filme.

Utilizatorii casnici raman cu niste echipamente pe care in curand nu le vor mai putea folosi, dupa ce si filmele HD DVD vor inceta sa mai fie produse. Numarul lor se pare ca este de aproape un milion de unitati, din care 300.000 sunt drive-uri HD DVD pentru Xbox 360, 600.000 sunt playere/recordere vandute in Statele Unite, 100.000 au fost vandute in Europa, iar 30.000 in Japonia. Pe de alta parte, analistii sunt de parere ca aceste pierderi vor fi compensate dupa ce compania japoneza va renunta la promotiile HD DVD.