Este a doua platforma pentru software mobil lansata in ultimele luni, ceea ce indica clar trendul in randul industriei de profil, si anume crearea unui web mobil de calitate.

In timp ce nu toata lumea se inghesuie sa-si scrie insemnarile pentru bloguri de pe telefonul mobil (mai ales cei care nu dispun de o tastatura completa tip QWERTY), este in crestere numarul utilizatorilor de mobile care isi folosesc terminalele pentru a face fotografii sau videoclipuri si pentru a le incarca imediat pe web, cu ajutorul conturilor pe care le detin la Flickr.com, YouTube sau Google. Producatorii de telefoane mobile, cat si dezvoltatorii au inteles acest lucru si incearca sa ofere tot mai multe aplicatii care sa inlesneasca accesul la cele mai populare servicii web 2.0.

Compania americana Azingo a lansat vineri prima platforma bazata pe sistemul de operare Linux, destinata dezvoltatorilor de software pentru mobile. Pachetul include mai multe aplicatii care vor ajuta la crearea de aplicatii pentru comunicatii mobile via Internet, divertisment si navigare web.

O data cu prezentarea Azingo, oficialii companiei au introdus si primele widget-uri create cu ajutorul platformei, printre care una instalata pe mobil ofera detalii despre starea vremii din capitalele lumii, iar o alta ii lasa pe utilizatori sa-si verifice contul de e-mail (daca acesta permite descarcarea mesajelor prin protocolul pop3). Azingo este in momentul de fata a doua platforma ca importanta, dupa Google Android, aceasta din urma fiind lansata in noiembrie anul trecut. Compania nu a facut publice detalii despre parteneriatele cu diversi producatori de telefoane mobile, lasand sa se inteleaga ca in momentul de fata se poarta discutii cu cei mai importanti doi jucatori de pe piata - Nokia si Sony Ericsson.