Potrivit Cotidianul, romanii abonati la o companie de telefonie mobila pot sa-si schimbe operatorul si sa-si pastreze vechiul numar de telefon, incepind cu 21 octombrie, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii (ANRCTI). Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite acestora sa isi pastreze acelasi numar de telefon atunci cand devin abonati ai altor furnizori.

Operatiunea poarta numele de portabilitate si se poate aplica oricarui numar de telefon mobil, din orice retea, indiferent de tipul de abonament sau de cartela preplatita. „Din 21 octombrie 2008, orice utilizator va putea beneficia de portabilitate in termen de zece zile de la depunerea unei cereri la furnizorul la care este abonat.Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cind isi schimba furnizorul le asigura acestora o mai mare libertate de alegere si indeparteaza o bariera importanta din calea dezvoltarii concurentei in sectorul comunicatiilor“, a declarat, in comunicat, presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.

Wall-Street precizeaza ca in momentul in care un utilizator renunta la serviciile de telefonie oferite de un furnizor (furnizor donor) in favoarea altui furnizor (furnizor acceptor), utilizatorul nu va fi facturat de catre furnizorul donor pentru portarea numarului, furnizorul acceptor suportand costurile determinate de portarea numarului. Furnizorul acceptor este cel care decide daca va transfera utilizatorului o parte din aceste costuri.Conditia impusa de ANRCTI este ca in situatia in care furnizorul acceptor decide sa perceapa utilizatorului anumite tarife, aceste tarife sa fie accesibile.

Dupa cum informeaza Ziua, tilizatorii vor avea la dispozitie si o aplicatie pe internet ce va fi dezvoltata de catre operatorul bazei de date centralizate si prin intermediul careia utilizatorii pot afla daca un numar este portat si ce furnizor ofera servicii prin intermediul numarului respectiv la momentul interogarii aplicatiei.Avand in vedere ca numerele nu vor mai putea fi asociate unei anumite retele, companiile de telefonie au obligatia de a asigura informarea utilizatorilor cu privire la reteaua in care se afla un anumit numar si la tarifele percepute pentru apelurile catre numarul respectiv

ANRCTI mai adauga ca portarea numerelor de telefonie fixe catre retele de telefonie mobila si invers nu va fi posibila. Intre retelele de telefonie fixa, portarea va fi posibila daca furnizorul donor si furnizorul acceptor ofera servicii si au alocate resurse de numerotatie in acelasi judet, indiferent daca aceste resurse sunt din acelasi domeniu sau din domenii diferite (0Z=02 si 0Z=03 - telefonie fixa alternativa). Toate numerele utilizate pentru servicii de telefonie mobila pot fi portate, indiferent de tehnologia utilizata (2G, 3G, CDMA etc.), de modalitatea de plata (prepaid sau cu abonament) sau de tipul de servicii furnizate (fax, transmisiuni de date).