Partile bune, dar si cele rele ale Internetului sint analizate de Don Tapscott in „BusinessWeek“, intr-o prezentare a celor 10 puncte de discutie pe care le va aborda la Davos Forumul Economic Mondial. Cofondator si presedinte la New Paradigm, o companie BSG Alliance, el este autorul a 11 carti, printre care si „Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything“.

Cea mai mare generatie de pina acum, cu virsta intre 13 si 29 de ani, gindeste diferit din cauza expunerii la media interactiva, crede el. „Au crescut in bai digitale, fara frica de tehnologie. Cind vor intra pe piata muncii, vor constitui o forta incredibila de transformare, pentru orice institutie. Dar sintem pregatiti pentru asta? Si cit de diferiti sint oare?“, se intreaba specialistul.

„Puterea oamenilor - societatea civila globala“ este unul din scenariile dezvoltate de Tapscott, bazindu-se pe faptul ca oamenii incep sa se organizeze dincolo de barierele traditionale ale statului, marcindu-si puterea si influenta asupra scenei globale. „Raul“ insa este amenintarea ei cea mai mare. Daca pina acum paradigmele tehnologice, presa tiparita si mass-media erau ierarhice, centralizate, purtind valorile patronilor lor puternici, cele noi distribuie in mod egal controlul. „Ele arata o neutralitate nemaipomenita, reflectind bunul si raul din societate. Fundamentalistii religiosi, teroristii, hackerii, criminalii au folosit aceasta putere pentru a-si promova ura“, scrie Don Tapscott.

„Democratia are probleme in multe tari“, mai arata presedintele New Paradigm, referindu-se la majoritatea pasiva a cetatenilor, observatori de la distanta ai politicii, activati doar la alegeri. „A devenit cumva modelul acesta prea demodat pentru 'generatia netului>>, care a crescut interactionind in comunitati sociale?“, se intreaba el. Aceeasi dilema o are si fata de invatamint, al carui model „nu s-a schimbat de sute de ani“. Bazat pe lectura, pe o directie cu un singur sens, pe „marimea standard care ar trebui sa fie buna pentru toti“, pe profesorul central si izolat, el va fi darimat din temelii, crede specialistul, de wikiversitati - centre de programe educationale care or sa aiba capacitatea de a se schimba o data cu noile descoperiri.

Cind vine vorba despre clima, Tapscott il citeaza pe Mark Twain: „Toata lumea vorbeste despre vreme, dar nimeni nu face nimic in privinta ei“. Oricit de faimos ar fi citatul scriitorului american, el nu mai este actual insa. „Pentru prima data, intreaga lume a inceput sa colaboreze in jurul unei singure idei: sa schimbe vremea“, spune expertul, continuind ironic: „Ceea ce o sa omoare colaborarea aceasta in masa va fi chiar salvarea planetei!“.