In urmatorii doi ani se vor impune noi trenduri printre consumatorii de filme, astfel cinematografia mondiala se va afla intr-un nou punct, si anume acela de a incepe sa produca pelicule 3D.

Onoua generatie de cinematografe - cele 3D - in care spectatorii vor vedea personajele ca si cum acestea sunt chiar acolo in sala (cam ca la teatru) este gata sa se lanseze pe pietele din Europa in perioada 2008-2009. O prima vizionare a unei astfel de pelicule 3D s-a petrecut saptamana trecuta intr-un cinematograf din centrul Londrei, unde invitatii au urmarit unul dintre cele mai recente concerte live ale trupei U2. Filmul 3D a fost creat de firma 3ality Digital utilizand o tehnologie digitala de ultima generatie, bazata pe captarea imaginilor si transformarea lor in timp real (instant) in format digital (3D). "In urma cu 30 de ani, cand s-au facut primele tentative de a realiza un film 3D, imaginea nu putea fi extrem de clara. Acum, fiecare pixel captat este reprodus fidel, in asa fel incat imaginile vor fi foarte clare si reale in acelasi timp", a explicat Steve Schklair, membru al echipei care a realizat filmul U2.

Un alt test la care au fost supusi cinefilii londonezi a fost realizat in decembrie, cand aproximativ 400 de cinematografe au difuzat acelasi film: "Beowulf". Dintre acestea, 50 au prezentat versiunea 3D a filmului, iar restul pe cea normala. Astfel, in timp ce un cinema care a proiectat versiunea consacrata a castigat in medie 11.000 de lire sterline, restul au inregistrat incasari de aproape 30.000 de lire sterline. Este clar ca publicul vrea ca cinematograful sa evolueze.

Anul acesta si anul viitor peste o mie de cinematografe din Uniunea Europeana vor incepe sa proiecteze pelicule filmate cu ajutorul tehnologiei 3D. Studiourile producatoare au salutat acest lucru, apreciind ca din punct de vedere financiar un film 3D nu este cu mult mai scump decat un film "normal". DreamWorks a anuntat ca toate animatiile pe care le vor crea incepand din acest an vor fi 3D.