Compania Microsoft a inaintat cererea de patentare, in SUA, a unui sistem computerizat tip "Big Brother", capabil de a monitoriza productivitatea, starea fizica si competenta angajatilor. Lucratorul este conectat la computer prin senzori wireless care ii masoara in permanenta metabolismul.

Tehnologia care permite monitorizarea constanta a lucratorilor a fost limitata pana acum la piloti, pompieri si astronauti. Este pentru prima data cand o companie propune realizarea unui astfel de soft pentru locurile de munca obisnuite.

Potrivit cererii de patentare, sistemul va permite managerilor sa monitorizeze performanta angajatilor masurand parametrii precum ritmul cardiac, cel respiratoriu, temperatura corpului, tensiunea arteriala si activitatea cerebrala.

De asemenea, computerul va monitoriza expresia si miscarile fetei angajatilor. Modificarile ce intervin in starea fizica a fiecarui angajat sunt corelate cu profilul psihologic individual bazat pe greutate, varsta si starea sanatatii. Astfel, computerul poate "detecta automat frustrarea si stresul persoanei care utilizeaza computerul" si poate "oferi asistenta in mod corespunzator", dupa cum se arata in proiectul de patentare, consultat de cotidianul "Times".