Revista germana c`t a testat 17 programe antivirus care au fost expuse unor mostre complet noi de malware, iar rezultatele au fost sub asteptari: 20-30% rata de detectie, comparativ cu 40-50% in cazul unui test similar efectuat in anul precedent. Specialistii c`t au creat si variante ale virusilor cunoscuti, si au descoperit ca aproape toate scanerele antivirus nu le-au identificat corespunzator.

Studiul va fi publicat in ianuarie, si ridica intrebari serioase privind eficienta motoarelor de scanare euristice, care examineaza fisierele si le marcheaza pe cele considerate potential periculoase. Datorita faptului ca nu au nevoie de semnaturi de virusi, acestea pot asigura o protectie mai buna impotriva virusilor abia lansati.

Un alt raport publicat deja de Kaspersky Labs , sustine ca scanerele online contribuie la obtinerea acestor rezultate slabe. Site-uri ca VirusTotal permit utilizatorilor sa scaneze fisierele suspecte, si apoi codul este verificat cu 32 de motoare antivirus furnizate de diversi producatori.