Gordon Moore, co-fondator al Intel, a declarat ca actuala tehnologie Penryn pe 45nm reprezinta varful evolutiei tranzistorului, milioane fiind incluse in cele patru nuclee ale procesorului Quad, pentru obtinerea unor PC-uri si notebook-uri mai rapide si mai eficiente in privinta consumului de energie.

Istoria tranzistorului: Cea mai importanta componenta a lumii IT!

Moore a facut o previziune a semiconductorilor pe 19 aprilie 1965, cand a spus ca numarul de tranzistori dintr-un chip se va dubla la fiecare 2 ani favorizand raspandirea computerelor peste tot in lume, si de asemenea, costurile de productie vor scade din ce in ce mai mult.

Previziunea lui Moore s-a dovedit perfect adevarata, un Quad Core Extreme Edition pe 45nm avand in prezent peste 820 de milioane de tranzistori! De asemenea, raportandu-ne la costurile de fabricatie, un tranzistor dintr-un procesor Intel actual costa de un milion de ori mai putin decat unul inclus intr-un chip construit in 1971! Daca masinile ar fi evoluat la fel, acum am fi putut cumpara un autovehicul cu..un cent!

Noile procesoare Core 2 Duo contin tranzistori ce se inchid si deschid de peste un trilion de ori pe secunda, putand face un miliard de calcule in timpul unei clipiri de pleoapa, sau peste 4 milioane de calcule in timpul in care un glont parcurge distanta de 3 centimetri..