Microsoft vrea sa introduca modalitati noi de combatere a pirateriei in primul service pack (SP1) pentru Windows Vista, care va aparea la inceputul anului viitor, noteaza publicatia „ComputerWorld“.

Compania spune ca utilizatorii vor trebui sa se adapteze la noi experiente privind verificarile automate facute de sistemul de operare pentru prevenirea pirateriei si ca va face ca hackerii sa treaca mult mai greu de protectii pentru a „sparge“ Vista. Noile experiente vor fi mult mai blinde pentru utilizatori, insa mai aspre pentru pirati.

In momentul in care Windows Vista SP1 va fi instalat pe un calculator, acesta nu va mai trece in modul de functionalitate limitata daca un utilizator sau un administrator nu activeaza sistemul de operare in 30 de zile ori daca sistemul nu trece de validarea facuta prin Windows Genuine Advantage (WGA), program care verifica daca versiunea de Windows este legala sau piratata. In Vista, WGA se numeste Software Protection Program (SPP).

In modul de functionalitate limitata, un computer se va inchide dupa 60 de minute si va permite doar folosirea browser-ului. Acum, in loc sa intre in acest mod, o versiune de Vista care nu a fost activata in 30 de zile va porni cu un ecran negru si o casuta de dialog care va da utilizatorilor posibilitatea de a activa Vista imediat sau mai tirziu, spune Alex Kochis, unul dintre managerii de produs de la Microsoft.

Daca utilizatorul alege sa activeze imediat sistemul, va primi mesaje care il vor ghida prin intregul proces. Daca alege sa activeze produsul mai tirziu, toate functiile normale ale Windows pornesc, insa cu un ecran negru pe fundal. Apoi, dupa 60 de minute de folosire, o noua casuta de dialog apare pe ecran, amintind utilizatorului ca trebuie sa activeze Vista. Va reseta, de asemenea, fundalul ales de utilizator, pe care il face negru.