Practic, studiul confirma ceea ce toata lumea a vazut cu ochiul liber: tot mai multi oameni incep sa renunte la telefonia fixa, pentru cea mobila.

Conform Eurostat, una din cinci gospodarii din Europa a renuntat la cabluri, pentru a folosi doar un telefon mobil, ceea ce inseamna ca 18% dintre gospodariile europene au preferat sa aleaga aceasta varianta de comunicatie. Liderul acestui clasament este Lituania, cu 48% din gospodarii care au inlocuit fixul cu mobilul.

Astfel, abonamentele pentru aparatele fara fir au crescut de la 8 la fiecare 100 de locuitori in 1996, la 95 in 2005, in timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe a crescut de la 44% in 1996 la doar 48% in 2005.

Est-europenii, cei mai radicali

Cu toate acestea, diferentele intre state sunt majore. De exemplu, in Finlanda, patria gigantului telefoniei mobile Nokia, 47% dintre gospodarii au telefoane mobile si nici o linie fixa. Totusi, in Suedia, tara rivalului Ericsson, 0% dintre gospodarii se bazeaza doar pe telefonia mobila.

Mult mai radicali din acest punct de vedere se dovedesc a fi locuitorii statelor din fostul bloc comunist, pentru care mobilul pare a fi primul telefon pe care cineva il are. Principala explicatie a acestei situatii este faptul ca aceste state, care au aderat la UE in 2004, aveau o structura de telefonie fixa mai putin dezvoltata decat cea din Europa de Vest.