Windows XP Service Pack 3 (SP3), update-ul care urmeaza sa fie lansat anul viitor, ruleaza suita Office a Microsoft cu 10% mai rapid decit XP SP2, conform unei companii care se ocupa cu dezvoltarea si testarea de software pentru performanta, relateaza publicatia „Computerworld“. Compania Devil Mountain Software, care la inceputul saptaminii spunea ca Windows Vista SP1 (update pentru Vista care ar trebui sa fie lansat in primavara) nu este mai rapid decit originalul, a repetat citeva dintre aceleasi teste pe varianta de Windows XP Service Pack 3, care a fost dat, recent, catre 15.000 de testeri. „Am fost placut surprinsi sa descoperim ca Windows XP SP3 livreaza o crestere masurabila de performanta acestui sistem de operare imbatrinit“, a declarat Craig Barth, director de tehnologie in cadrul Devil Mountain.

Devil Mountain a rulat suita sa de aplicatii care masoara performanta, OfficeBench, pe un laptop pe care era instalat Office 2007, ultima suita Office lansata de Microsoft. Configuratia laptop-ului (acelasi folosit in testele Vista SP1 in urma cu putina vreme) contine un procesor Intel Core 2 Duo la 2.0 GHz si 1 GB memorie RAM. Rezultatele au raportat o crestere de viteza de 10% sub Windows XP SP3, cind au fost comparate cu cele ale SP2, service pack-ul lansat in 2004.

„Din moment ce SP3 ar fi trebuit sa fie, in principal, o lansare dedicata repararii bug-urilor si consolidarii sistemului, cresterea neasteptata de viteza a venit ca un bonus placut. De fapt, XP SP3 incepe sa se contureze ca un update deosebit de important pentru majoritatea utilizatorilor care ruleaza, inca, acest sistem de operare al Microsoft“, a precizat Barth.

Aplicatiile de masurare a performantei Office spun ca Windows XP SP3 este, de asemenea, considerabil mai rapid decit Windows Vista SP1. „Nici una dintre aceste stiri nu prevesteste lucruri bune pentru Vista, care a ajuns, in prezent, sa fie de peste doua ori mai lent decit ultima versiune a surorii sale mai batrine“, a afirmat Craig Barth. Chiar daca Microsoft a refuzat sa comenteze, in weekend, despre performantele XP, a iesit, in schimb, sa apere Vista SP1 dupa prima runda de teste a Devil Mountain.

„Intelegem si apreciem nerabdarea de a evalua Windows Vista SP1 cit de curind cu putinta. Cu toate acestea, service pack-ul se afla, deocamdata, in faza de dezvoltare si va trece prin mai multe schimbari pina sa fie lansat“, a declarat, la acea vreme, unul dintre purtatorii de cuvint ai Microsoft.