Specialisti romani din diferite domenii cistiga bani buni din vinzarea online a propriilor competente. Site-uri ca www.rentacoder.com, www.getafreelancer.com sau www.elance.com le ofera posibilitatea sa realizeze, in regim de freelancing, diferite proiecte pentru care indivizi si firme din intreaga lume sint gata sa plateasca chiar si mii de dolari. Domeniile cu cea mai mare anvergura sint cele legate de industria IT, dar exista si sectiuni destinate copywriterilor sau creative writerilor dornici sa lucreze pe cont propriu.

Principiul de functionare a acestor site-uri este extrem de simplu. Firmele care decid ca outsourcingul este optiunea potrivita pentru ele, precum si persoanele fizice care vor sa-si concretizeze initiativele posteaza proiectele pe care le vor realizate. La rindul lor, freelancerii inregistrati - ce pot lucra individual sau grupati in cadrul unei companii - liciteaza pentru cele care le atrag atentia, precizind care le sint abilitatile si pentru ce suma sint dispusi sa se implice. Dupa incheierea licitatiei, in cazul in care sint multumiti de oferta, angajatorii decid pe mina cui sa-si dea proiectul. Dupa acest pas, freelancerilor cistigatori nu le ramine decit sa duca misiunile la capat si sa incaseze banii.

Un site cu inscriere atit gratuita, cit si contra cost este www.getafreelancer.com. Freelancerii care vor sa-si demonstreze seriozitatea, oferind angajatorilor o garantie sporita ca isi vor duce pina la capat sarcinile asumate, achita un abonament de 12 dolari pe luna. Trei sferturi din totalul de proiecte postate pe acest site sint cistigate de platitorii acestei taxe lunare.

Cei mai multi bani se invirt insa pe site-ul www.elance.com. „Elance este printre primele marketplace-uri din lume pentru outsourcing de proiecte IT. Se diferentiaza de alte site-uri prin regulile foarte drastice si multimea de facilitati puse atit la indemina celor care posteaza proiecte, cit si a celor care aplica pentru ele“, povesteste pentru Cotidianul Chris, reprezentantul unei firme de IT din Marea Britanie care face outsourcing in Romania. Taxele lunare de inregistrare pe acest site variaza intre 11 si 199 de dolari, cistigurile putind ajunge in doar citeva saptamini la mii de dolari. Competitia e acerba, majoritatea celor implicati fiind profesionisti care-si cistiga existenta din venituri obtinute exclusiv de pe acest site. Desi liber-profesionistii din SUA sint o prezenta constanta pe site, cei din India domina detasat. „Indienii practica cele mai mici tarife, insa angajatorii nu au multa incredere in ei, deoarece in multe cazuri nu ofera servicii de calitate”, declara pentru Cotidianul Bogdan G., programator iesean cu peste cinci ani de freelancing la activ. In ceea ce-i priveste pe romani, Chris precizeaza ca, “din cele vazute de-a lungul anilor pe elance, romanii sint unii dintre cei mai cautati oameni de IT din lume“.