Audienta acestora insa nu este foarte mare, iar profilul sufera la capitolul pozitionare. Unii colegi de breasla sunt refractari acestei idei.

Personal sau strict profesional? Este intrebarea la care trebuie sa raspunda jurnalistii-bloggeri care au intrat in randul lumii virtuale. Catalin Tolontan, Vlad Petreanu, Ioan T Morar, Eugen Istodor si Adrian Tone sunt cateva voci din media care au avut curajul sa intre in blogosfera. Fie sa-si continue meseria intr-un spatiu inedit, fie sa uite de aceasta.

Sub umbrela intitulata „amardezi.ro", blogul lui Vlad Petreanu, isi fac loc atat postarile ce tin de domeniul profesional, cat si observatiile personale ale autorulu. El se descrie simplu, „jurnalist". Savoarea textelor din rubrica „Texte in joaca", subiectele diverse si scriitura „jucausa" dau culoare blogului.

„Pentru un jurnalist vechi in breasla, este o posibilitate ametitoare de a se exprima in afara unor constrangeri organizationale", marturiseste Vlad Petreanu. Pe blogul sau, jurnalistul nu urmareste subiectele „fierbinti" din media. El scrie, dupa cum singur declara, cand simte nevoia sa-si descarce experientele placute sau neplacute. Nu are o ritmicitate constanta, tocmai pentru ca „m-as simti sub contract".

Blogul lui Petreanu nu cauta sa faca audienta, de aceea nici publicul nu este targetat. „Cred ca e bine de fiecare data cand cititorii reactioneaza. Orice text se poate interpreta in mai multe feluri. Si Cele Zece Porunci au trecut prin asta", glumeste Vlad Petreanu.

„Blogaritul" este o pasiune

Blogul lui Ioan T Morar este un amestec intre problemele din media si postari personale din locurile pe unde s-a plimbat. „Amestecul personal-public este destul de greu de delimitat atunci cind esti persoana publica. Nu scriu ce am mancat sau ce pijamale mi-am cumparat. Scriu lucruri adiacente scrisului meu, dar nu total diferite", marturiseste Morar.

„Jurnalismul, e, totusi, o profesie, in vreme ce 'blogaritul>> e o pasiune" adauga acesta. „Si inainte de internet erau „cetateni" care trimiteau scrisori ziarelor cu tot felul de subiecte. Si, totusi, ziarele au continuat sa fie scrise de jurnalisti". Colegul sau de la Catavencu, Eugen Istodor, e mai vechi in blogosfera: trei ani de scriitura, de interviuri inedite publicate online.

In stilul sau caracteristic, Istodor spune ca, in ceea ce priveste blogul sau, nu au existat foarte multe reactii. „De obicei mi se intampla sa nu primesc nicio reactie la ceea ce fac in general. Nimanui nu i s-a parut neobisnuit. Am devenit si eu banal.