Perspectivele pentru retelele WiMax sunt mai luminoase dupa ce International Telecommunication Union (ITU) a decis oficial sa accepte aceasta tehnologie ca standard 3G, operatorii avand posibilitatea sa ofere astfel de servicii in spectrul creat pentru retele 3G, informeaza publicatia electronica TechWorld.
“Aprobarea data de ITU pentru WiMax mobil creste sansele ca aceasta tehnologie sa fie mai larg dezvoltata pentru ca nu mai sunt necesare aprobari speciale sau benzi specifice”, a declarat Glenn Fleishman, de la publicatia electronica WiMax Networking News, care vede in aceasta hotarare o oportunitate pentru operatorii care nu au dezvoltat inca reteaua 3G.

Tehnologia WiMax a fost creata pentru un spectru autorizat, insa cele mai multe spectre radio sunt deja folosite.

In Romania, Societate Nationala de Radiocomunicatii (SNR) detine licenta de utilizare a benzilor de 3.600 - 4.200 MHz pe care le utilizeaza pentru difuzarea programelor nationale de radio si televiziune. SNR trebuie sa elibereze insa benzile de 3600-3659 MHz si 3701-3759 MHz in vederea utilizarii acestora pentru sisteme BWA (Broadband Wireless Access-acces pe suport radio in banda larga), potrivit Ordonantei de Urgenta privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea utilizarii spectrului radioelectric in banda de frecvente 3600-3800 Mhz.

„Decizia de aprobare a versiunii IEEE 802.16 ca standard IMT-2000 (n.r. Standard global pentru retele wireless de generatia a treia definit International Communication Union) sporeste in mod semnificativ oportunitatile pentru dezvoltarea globala, in special pentru benzile 2,5 si 2,69 pentru a furniza internet mobil care sa satisfaca cererea atat pe piata urbana cat si pe cea rurala”, au declarat reprezentantii WiMax Forum, organizatie al carei scop este certificarea interoperabilitatii produselor WiMax.