Compania Kai Sensors din Honolulu a semnat un contract de 850.000 de dolari cu armata SUA, pentru o noua tehnologie radar wireless numita LifeReader, anunta livescience.com. Telul este proiectarea unor aplicatii militare cu care sa fie dotat dispozitivul, care poate „vedea“ prin pereti, in cautarea oamenilor aflati inauntru. Radarul, construit la Departamentul de inginerie electrica din cadrul Universitatii din Hawaii, dupa patru ani de cercetare, are capacitatea de a detecta si de a monitoriza cu precizie activitatile respiratorii si pe cele ale inimii, fara a avea contact direct cu subiectii, imbinind microundele, tehnologia MIMO Doppler si analiza de date.

Soldatii vor putea identifica astfel un inamic ascuns intr-o incapere inainte ca usa sa fie trintita la perete, sustine compania din Honolulu intr-un comunicat de presa, iar medicii vor putea pune diagnostice de la departare sau vor putea monitoriza ranitii direct prin vestele antiglont. Pe deasupra, ei vor putea colecta mai multe informatii despre pacienti de-a lungul unei perioade mari de timp. LifeReader poate fi dotat totodata cu aplicatii utile in interogatorii si pentru securitatea interna a statului.

La un moment dat, aceasta tehnologie ar putea fi implantata si la autoturisme, pentru a spori siguranta soferului si a pasagerilor, detectind un copil lasat, din greseala, nesupravegheat in masina, oferind informatii despre starea pasagerilor implicati in accidente sau avertizind soferul daca este pe cale sa adoarma la volan sau daca se afla in pericol medical. In prezent, armata americana se gindeste sa inglobeze noua tehnologie de la Honolulu pe un singur cip, pentru a spori numarul de aplicatii folosite pentru identificare.

„Sintem foarte entuziasmati de parteneriatul cu armata. Primirea acestui contract valideaza faptul ca sintem in virful domeniului nostru si va facilita eforturile noastre de a dezvolta cipuri LifeReader ce vor putea fi integrate intr-o zi in produse auto, de securitate interna si pe pietele medicale“, spune Andrea Yuen, presedintele Kai Sensors.