Cand se strica celularul, se pare ca nu prea mai ai ce face. S-a stricat, si, gata, trebuie sa-ti achizitionezi altul. Totusi, nu asta ar trebui sa facem noi, cumparatorii, ci sa clarificam motivele pentru care un telefon mobil, chiar si nou cumparat, se strica, aparent, fara vreo interventie din partea utilizatorului.

Specialistii spun ca exista doua tipuri de defecte: critice si noncritice. Prin critice se inteleg tot felul de pagube, partiale sau totale, ce duc la o stare in care aparatul nu mai functioneaza. Un exemplu in acest sens ar fi display-ul care nu se mai aprinde, insa poti primi sau initia apeluri.

Non-critice sunt situatiile in care, de exemplu, vopseaua de pe aparat se sterge ori decojeste, insa functiile telefonului nu sunt afectate. In majoritatea cazurilor de acest fel, utilizatorul nu se mai deranjeaza sa sune la service pentru a anunta acest neajuns, pe care multi nu il considera un defect. Oricum, in multe cazuri, producatorii nu ofera garantie pentru astfel de stricaciuni, asa ca, de multe ori cumparatorii considera ca nu au utilizat cum trebuie dispozitivul

Vopseaua proasta, defect de fabricatie

Cazurile in care vopseaua aparatului se sterge, relativ repede, reprezinta o greseala de fabricatie si producatorul are obligatia de a indrepta defectul de fabricatie si a suporta costurile de reparatie. Stati linistiti, pentru ca service-urile nu accepta repede astfel de stricaciuni, motiv pentru care defectele telefoanelor mobile sunt impartite in mai multe categorii.

In primul rand, exista defectiuni mecanice. Orice mecanism de deschidere, de la un aparat cu clapeta sau slider, tastatura nefinisata ori componente interne defecte din fabricatie, si care nu trebuie lipit, ca in cazul display-ului, sunt trecute la aceasta sectiune de stricaciuni. Urmeaza cele electrice, adica, functionarea necorespunzatoare a componentelor hardware dintr-un telefon, precum rezistorii, capacitoarele sau chipset-urile.