Tarile occidentale iau tot mai in serios atacurile cibernetice venite din partea altor state, iar primul pas l-a facut zilele trecute aviatia americana, care a infiintat un organism militar, insarcinat cu supravegherea si protejarea spatiului virtual. Comandamentul, aflat intr-o baza aeriana din Louisiana, numara 150 de oameni si vegheaza in permanenta serverele administratiei oficiale americane. „Dominam spatiul si atmosfera, dar vrem sa dominam si domeniul cibernetic. In epoca lui Napoleon, pamintul si marea erau cimpurile de lupta. Acum insa nu ne razboim doar pe pamint si pe mare, ci si in spatiul cibernetic“, trimbita secretarul aviatiei americane, Michael Wynne, in momentul inaugurarii noului centru. Cotidianul va prezinta cele mai importante momente ale hartuirii cibernetice suferite in ultimii ani de statele vestice.

Nu doar SUA s-au confruntat insa in aceste luni cu ingeniozitatea malefica a hackerilor. Marea Britanie, Germania si mai recent Franta s-au trezit cu retelele informatice atacate de utilizatori proveniti in special din China. La inceputul acestei luni, institutiile din Hexagon au cunoscut pe pielea lor, vreme de saptamini la rind, furia chinezeasca. „Nu sintem in masura sa afirmam ca atacurile, care se produc in valuri, vin din partea guvernului chinez. Stim doar ca in toata aceasta increngatura exista si un site din aceasta tara“, declara pentru „Le Monde“ Francis Delon, secretar general in cadrul Ministerului Apararii din Franta. Desi primele atacuri sustinute s-au produs imediat dupa alegerea lui Nicolas Sarkozy in fruntea statului, Franta si-a incredintat direct Ministerului Apararii inca de acum trei ani securitatea retelelor informatice. Mai mult, Parisul a incheiat un parteneriat cu Singapore pentru un sistem de supraveghere a sistemului informatic, iar cele mai expuse retele de stat franceze nu sint conectate direct la Internet, ci izolate si, astfel, protejate.

La sfirsitul lui august, in vizorul atacatorilor virtuali chinezi a intrat Germania. Potrivit unui material al jurnalistilor de la revista „Der Spigel“, publicat cu putin timp inainte de vizita efectuata in China de cancelarul Angela Merkel, importante ministere federale, precum si biroul lui Merkel, au fost infestate de atacurile hackerilor. Guvernul de la Beijing a reactionat prompt, arata Reuters, prin vocea purtatorului de cuvint al Ministerului de Externe, Jiang Yu: „Guvernul chinez se opune constant si interzice orice fel de activitate criminala care ar putea afecta retelele. Inclusiv China este supusa acestor tipuri de atacuri“.

Cea mai rivnita tara ramin totusi SUA, care i-a botezat pe acesti hackeri rosii inca din 2001, cind au sesizat primele atacuri asupra Ministerului Apararii, cu numele de cod „Titan Rain“. Primele schimburi de amabilitati au fost totusi consemnate in 1999, dupa o bombardare accidentala, de catre fortele NATO, a ambasadei chineze de la Belgrad. Mai multe site-uri guvernamentale americane au fost la scurt timp supuse unei ofensive „galbene“. In 2001, accidentul in care a fost implicat un avion de vinatoare chinez si un avion de recunoastere american a condus la un nou asalt asupra citorva zeci de site-uri din SUA, pe care au fost postate poze cu pilotul chinez decedat. Inca de anul trecut, SUA si-au exprimat ingrijorarea: Government Computer News, o publicatie americana specializata in tehnologia informatiei, a consacrat un articol consistent atacurilor virtuale chinezesti incepute in 2000 si care vizeaza in special Ministerul Apararii.