Microsoft va lansa, in urmatoarele citeva luni, servicii de aplicatii informatice prin intermediul Internetului, destinate companiilor mari, care vor fi furnizate pe baza de abonament lunar, in loc de plata licentelor, transmite Reuters. Anuntul marcheaza prima incercare majora a Microsoft de a furniza aplicatiile informatice sub forma de servicii, pentru clientii corporatisti. Compania va oferi servicii de e-mail, mesagerie instant si aplicatii de colaborare destinate grupurilor din cadrul companiilor cu peste 5.000 de angajati. Aplicatiile vor fi instalate pe serverele din centrele de date ale Microsoft si apoi furnizate clientilor prin intermediul Internetului.

Noua strategie reprezinta o indepartare fata de actualul model de afaceri al grupului, de comercializare a licentelor pentru aplicatiile instalate pe calculatoarele clientilor. „Este primul pas facut de Microsoft pentru a deveni furnizor de software si servicii“, a declarat analistul Forrester Research, John Rymer.

Pe fondul concurentei venite din partea salesforce.com si Google (care a lansat Google Docs, un pachet de aplicatii de tip Office despre care analistii spun ca vor fi platite, in curind, tot prin abonament), Microsoft incearca sa ofere servicii pentru companiile mari, fara sa puna in pericol acordurile de licenta care sustin multe dintre activitatile sale. Unele companii, precum Salesforce, considera ca serviciile vor inlocui, la un moment dat, aplicatiile informatice traditionale, dar Microsoft vrea sa promoveze o oferta „software plus servicii“, considerata optima. Potrivit Microsoft, noua aplicatie Office Live Workspace, prezentata duminica, permite angajatilor unei companii sa aiba acces comun, gratuit, la documente Word, tabele Excel si prezentari PowerPoint, prin intermediul Internetului. Astfel, utilizatorii pot vizualiza documente prin intermediul Workspace, fara sa detina Microsoft Office. Utilizatorii pot salva in cadrul Workspace peste 1.000 de documente si sa le acceseze prin orice browser.