Utilizatorii de camere foto digitale compacte trec acum la nivelul urmator: isi doresc aparate digitale capabile sa concureze cu aparatele folosite de ziaristii si fotografii profesionisti.
Popularitatea camerelor foto digitale compacte a dus la formarea unei noi categorii, cea a utilizatorilor semi-profesionisti, care nu se mai multumesc cu aparatul actual. Astfel, comenzile pentru aparate foto digitale peste medie, pe tehnologia D-SLR, sunt acum foarte mari. Aparatele difera de camerele compacte prin optica foarte buna, zoom foarte mare, stabilizator de imagine si procesor grafic, precum si alte tehnologii incluse. Camerele D-SLR au crescut in popularitate, iar pretul lor a coborat spre 300 de dolari dupa ce au costat chiar peste 2.000 de dolari la un moment dat.
In topul celor mai bine vandute camere foto digitale ramane Canon, urmata de Sony si Kodak, pe piata americana. In Europa intra in top Olympus, iar pe segmentul camerelor cu pretentii Nikon e un jucator foarte important. La fel, putem spune ca atat in mediul accesibil, cat si la camere high-end, un succes deosebit il are compania Panasonic. Kodak intra timid in Romania, desi are produse foarte bune, iar Fujifilm incearca sa prinda din urma un tren pe care era cat pe-aci sa-l piarda. In domeniul camerelor foto digitale singura companie „outsider“, care vine tare din urma, este Hewlett-Packard, care a reusit sa imbine tehnologia optica Leica sau Zeiss cu soft-ul de procesare a imaginilor creat in propriile laboratoare.
Pentru a cuceri noii utilizatori, producatorii nu se multumesc sa scada preturile, ci includ tehnologii din ce in ce mai avansate: conexiuni Wi-Fi pentru transferul pozelor, ecran mobil sau tehnica stabilizarii imaginii.