Cu un numar tot mai mare al site-urilor web 2.0, marii producatori de sofware incearca sa le ofere utilizatorilor si versiuni online - gratuite - ale programelor a caror folosire de pana acum necesita achizitionarea unei licente. Primul pas in acest sens a fost facut la sfarsitul anului trecut de compania Adobe, o data cu lansarea online a unei variante reduse in functii a aplicatiei Premiere, folosita pentru editarea video. Numarul utilizatorilor acesteia a fost surprinzator de mare, crescand treptat o data cu
integrarea sa in site-uri precum Photobucket. In februarie acest an, oficialii aceleiasi companii au anuntat ca in maximum sase luni vor oferi si o varianta online, tot gratuita, a programului de editare grafica Photoshop. La inceputul acestei saptamani, vicepresedintele diviziei Creative Solutions a Adobe, John Loiacono, a realizat prima demonstratie publica a functiilor noului sistem de etitare grafica Photoshop Express. Avand o interfata realizata in intregime in Flash (deci utilizatorii au nevoie de un calculator destul de puternic!), versiunea Express contine functiile rudimentare pentru editarea imaginilor, precum decupare, retusarea luminozitatii, redimensionarea imaginii etc. Cei de la Adobe au spus ca este un produs ce se va ridica peste Google Picasa. Produsul celor de la Adobe este in ultimele faze de testare, el urmand a se gasi online cel tarziu la sfarsitul lunii viitoare.
Tot in incercarea de a tine pasul cu Google, companie care incepe sa fie un fel de etalon in lumea produselor online, Microsoft a integrat in cadrul site-ului live.com trei software-uri: unul care va ajuta la editarea de documente Word, altul pentru editarea imaginilor si crearea de galerii foto si o varianta imbogatita a actualului sistem de blogging - toate sub denumirea Windows Live Software Suite. Sub umbrela acesteia vor intra si deja utilizatele Live Mail si Live Messenger.