Conform unui studiu realizat recent de americani, LP-urile pe vinil constituiau doar un procent din vanzarile anuale ale industriei muzicale, dar acest numar s-a dublat in ultimii ani si se afla intr-o continua crestere.
Tot mai multe case de discuri scot viniluri cu cele mai bune melodii ale artistilor de care se ocupa si chiar promo-mixuri pentru a testa daca unele cantece au sansa de a patrunde in topuri, cu doua-trei luni inainte de lansarea oficiala a materialului discografic.
Pentru un colectionar adevarat sau pentru un fan inrait al unui artist sau al unei trupe, cateva discuri sunt obligatorii la colectie. In strainatate, vinilul este, inca, la mare cautare, pe cand, la noi, putem spune ca avem de-a face cu o specie pe cale de disparitie.
Electrecord militeaza pentru noua tehnologie
In ultimii ani, putem numara pe degete putinele aparitii pe vinil, imprimate de artisti ca Nicu Alifantis, Alexandru Andries, trupa Parazitii. Aceste materiale au fost insa realizate in afara granitelor tarii.
In Romania, cele mai multe discuri au fost lansate intre anii 1960 si 1980.
Cea mai veche casa de discuri autohtona, Electrecord, a sistat productia de viniluri inca din 1996, si s-a orientat exclusiv spre muzica pe format de caseta, iar apoi digital, adaptandu-se la cerintele pietei tehnologice.