Un articol care a făcut valvă, publicat de „The Economist" acum o săptămană, pune, in consecință, o intrebare cu iz retoric: „Cui i-e teamă de Google?" Iar răspunsul nu e, așa cum ne-am putea aștepta: „Nimănui".
Pe lista de plangeri la adresa Google, „The Economist" menționează o serie intreagă de rumori și certitudini. Producătorii cla­sici de media (ziare și televiziuni) erau nemulțumiți de Google News, extensia Google care preia informație din toată lumea, pentru a o organiza pe subiecte, pe baza unor algoritmi. Editurile au considerat apariția Google Book Search ca o lovitură, deși facilitatea le poate face mai curand servicii. Internauții chinezi au motive serioase de supărare pentru ințelegerea la care celebra companie de internet a ajuns cu autoritățile, pentru a cenzura conținutul oferit. Dar, mai mult decat toate aceste critici punctuale, contează poate faptul că alți giganți ai IT-ului, ca Microsoft, au avut o politică agresivă și restrictivă odată ajunși la dimensiuni precum acelea ale Google, deși acesta are drept deviză celebrul „Don't be evil" („Nu fi rău").

Concluzia „The Economist" este că Google funcționează ca o „bancă de informație", in care depunem, cu toții, date personale și produse intelectuale care au diferite grade de relevanță, dar și un potențial amenințător la adresa intimității. Săptămanalul britanic adaugă că in viitor Google se află in fața unui conflict de interese: nu poate fi util pentru public, dacă nu folosește intensiv astfel de date și nu poate păstra caracterul privat al datelor personale, dacă se concentrează pe funcționalitate.

Dincolo de predicții, cele mai importante din multele lansări Google din acest an includ schimbări importante la Google Earth, ameliorări graduale la Google Docs, dar și modificări cu potențial letal pentru presa clasică, la Google News. Google a mai investit in dezvoltarea Google Reader, interfață on-line pentru citirea știrilor in format rss, care va prevala in viitor.

De la Pămant in cer Divizia condusă de Samuel Widmann, Google Earth, a lansat recent Google Sky. Este vorba de o facilitate asemănătoare cu „Earth", parte din același program care se poate descărca și instala gratuit pe calculator. Ca și Pămantul, cerul poate fi explorat (plimbări, mărire, micșorare...) prin intermediul browserului. Programul-tată sau mamă, Google Earth, iși adaugă permanent noi facilități, după ce, deja, iți permitea să-ți vezi propriul bloc sau propria casă din București și alte orașe ale Romaniei, printr-un „zoom" al imaginii de satelit. Pe Google Earth iți poți face, de pildă, traseul pentru o călătorie București-Istanbul sau București-Roma, cu toate indicațiile, de la intersecții, drumurile europene străbătute și altele.

Fidel tradiției de a lansa noutăți fără zgomot, Google a adăugat zilele trecute, fără comunicat de presă și altele, și un simulator de zbor (un fel de „program de avion") incă rudimentar față de jocurile de același tip, dar fascinant prin faptul că poți zbura efectiv pe deasupra orașului tău, cu alte cuvinte e o modalitate de explorare spațială „unu la unu".